Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [symfony] publikacja aplikacji symfony na serwerze
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Papub
Witam serdecznie,
Napisałem aplikację w symfony, która działała na xamppie lokalnie na dysku. Chciałem przeżucić teraz aplikację na serwer. W plikach databases.yml i propel.ini pozmieniałem wszystko co było związane z localhostem na adres IP mojego serwera baz danych nie mniej jednak gdy wchodzę w "mojadomena.pl/web" pojawia mi się pusta strona. Ani jednej informacji, ani jednego znaku. Ogolnie nawet w tym momencie nie jest potrzebna baza danych bo pierwsza akcja sprawdza sesję i jeżeli jej nie ma to ma pojawić się formularz logowania. Niestety nic tu się nie dzieje. Pusta biała strona a dostępu do index_dev.php na serwerze nie mam. Mógłbym prosić kogoś o pomoc? Może ktoś się spotkał z podobnym problemem? Pozdrawiam
Crozin
Dlaczego niby nie masz dostępu do index_dev.php? Domyślam się, że symfony 1.4.x, tak?
Papub
tak tak. Symfony 1.4
po wejściu w katalog mojadomena.pl/web/index_dev.php dostaje komunikat

"You are not allowed to access this file. Check index_dev.php for more information."

edytowałem plik index_dev.php i mam ten komunikat

1. if (!in_array(@$_SERVER['REMOTE_ADDR'], array('127.0.0.1', '::1')))
  2. {
  3. die('You are not allowed to access this file. Check '.basename(__FILE__).' for more information.');
  4. }
  5.  

tylko co tam robi 127.0.0.1
skąd mam wiedzieć w ilu jeszcze plikach gdzieś mi będzie wystepował adres ip localhosta

W sumie z jednej strony to logiczne żeby nikt nie mógł uruchamiać index_dev na serwerze jeżeli jest to serwer inny niż lokalny
Gribo
no bo wersje developerska jest w Symfony dostępna defaultowa podczas pisania strony na localhoście jak chcesz mieć do niej dostęp, gdy aplikacja jest juz na serwerze to poprostu dodaj swoje ip do tablicy. możesz też zabezpieczyć plik poprzez plik .htaccess i wymusić tam np. podanie loginu i hasła
Papub
Wywaliłem ten zapis na czas testów. Ogólnie teraz na index_dev.php mam logowanie a na index.php pustą stronę. Ani znaku jednego w podglądzie źródła strony
Crozin
Widocznie wywala jakiś błąd, a serwer reaguje na to wyświetlając pusty dokument (bez błędów).
1. Wyczyść cache - to rozwiązuje 90% problemów w Symfony 1.4
2. Włącz sobie raportowanie błędów na serwerze albo dla środowiska "prod" włącz tryb debugowania (w index.php zamień false, na true).
Papub
Super smile.gif pojawiło się tylko mam teraz problem z połączeniem się z bazą danych
Nawet próbując wygernerować pliki modelu i schema.yml

Podeślę początkową konfigurację databases.yml i propel.ini dla localhosta gdzie działa

DATABASES:

dev:
propel:
param:
classname: DebugPDO
test:
propel:
param:
all:
propel:
class: sfPropelDatabase
param:
dsn: 'mysql:host=localhost;dbname=baza'
username: root
classname: PropelPDO
phptype: mysql
host: localhost
database: symfony
username: root
password:

PROPEL.INI

propel.targetPackage = lib.model
propel.packageObjectModel = true
propel.project = cms
propel.database = mysql
propel.database.driver = mysql
propel.database.createUrl = mysql://localhost/
propel.database.url = mysql://root:@localhost/baza
propel.database.creole.url = ${propel.database.url}
propel.database.user = root
propel.database.password =
....

A teraz zamieniłem na adres IP mojego serwera bazy danych
i stworzyłem użykownika i hasło. Jednak podczas generowania schama.yml dostaje info że minął czas odpowiedzi od serwera (SQLSTATE [2002])

dev:
propel:
param:
test:
propel:
param:
all:
propel:
class: sfPropelDatabase
param:
dsn: 'mysql:host=10.0.214.29;dbname=baza'
username: baza
classname: PropelPDO
phptype: mysql
host: 10.0.214.29
database: baza
username: baza
password: baza2012!!

propel.targetPackage = lib.model
propel.packageObjectModel = true
propel.project = a
propel.database = mysql
propel.database.driver = mysql
propel.database.createUrl = mysql://baza:baza2012!!@10.0.214.29/
propel.database.url = mysql://baza:baza2012!!@10.0.214.29/baza
propel.database.creole.url = ${propel.database.url}
propel.database.user = baza
propel.database.password = baza2012!!

usb2.0
a to nie databases.yml sprawia problem moze?
Papub
a no właśnie macam macam i nie mogę wymacać. Wszystkie dane które są w pliku databases.yml są poprawne. Kiedy zaloguję się tymi danymi do bazy danych poprzez stronę www wtedy uzyskuje dostęp.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.