Na samym początku chciałbym Was o coś prosić

Do niedawna pisałem wyłącznie strukturalnie, radziłem sobie z tym dobrze i teraz zamierzam wejść w świat obiektów.
Obrałem sobie za cel stworzenie coś w stylu CMS'a/social network. Chciałbym go zrealizować. Poszperałem trochę po internecie i znalazłem trochę materiałów lecz żaden nie usatysfakcjonował mnie - nie dostarczył odpowiedniej wiedzy w tym temacie. Np. to:
http://www.slideshare.net/mayflowergmbh/bu...-and-doctrine-2
Fajne - lecz przedstawia "tylko" infrastrukturę serwerową, narzędzia, ilość programistów i czas (2 tyg, nice

Moim celem jest mały systemik społecznościowy działający AJAX-owo (w oparciu o jQuery etc.), jakieś zdjęcia itp. Nie mam niestety kogoś doświadczonego w tym temacie poradzić, nie mam swojego mentora

Dlaczego ZF? Bo mam książkę w języku polskim i chcę przez to przebrnąć w miarę gładko. Zastanawiałem się nad Symfony 2, CodeIgniter - lecz uznałem że ten drugi nie spełni moich oczekiwań, zbyt prosto

1. Jak podejść do tego, z której strony?
2. "Optymalne" przykłady wykorzystania mechanizmów obiektowych (tj. interefjsy, static) - książka Matt Zandstr-y fajnie to opisuję lecz potrzebuję troszeczkę więcej.
3. Jakiś link do fajnie napisanego CMS'a w ZF - był kiedyś taki tutorial, wszyscy go polecają, lecz linki do niego powygasały
4. Dodajcie coś od siebie jeśli możecie

Proszę o konstruktywną odpowiedź