Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZF] System CMS, small social network
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Gabrielx
Witam.

Na samym początku chciałbym Was o coś prosić smile.gif Nie linczujcie mnie, ew. przenieście temat jeśli w niewłaściwym dziale napisałem smile.gif

Do niedawna pisałem wyłącznie strukturalnie, radziłem sobie z tym dobrze i teraz zamierzam wejść w świat obiektów.

Obrałem sobie za cel stworzenie coś w stylu CMS'a/social network. Chciałbym go zrealizować. Poszperałem trochę po internecie i znalazłem trochę materiałów lecz żaden nie usatysfakcjonował mnie - nie dostarczył odpowiedniej wiedzy w tym temacie. Np. to:
http://www.slideshare.net/mayflowergmbh/bu...-and-doctrine-2

Fajne - lecz przedstawia "tylko" infrastrukturę serwerową, narzędzia, ilość programistów i czas (2 tyg, nice smile.gif - za wcześnie jak na takie rozmyślania smile.gif

Moim celem jest mały systemik społecznościowy działający AJAX-owo (w oparciu o jQuery etc.), jakieś zdjęcia itp. Nie mam niestety kogoś doświadczonego w tym temacie poradzić, nie mam swojego mentora smile.gif Widzę wiele rzeczy w jaki sposób to zaprojektować, lecz jednocześnie pustkę.

Dlaczego ZF? Bo mam książkę w języku polskim i chcę przez to przebrnąć w miarę gładko. Zastanawiałem się nad Symfony 2, CodeIgniter - lecz uznałem że ten drugi nie spełni moich oczekiwań, zbyt prosto smile.gif

1. Jak podejść do tego, z której strony?
2. "Optymalne" przykłady wykorzystania mechanizmów obiektowych (tj. interefjsy, static) - książka Matt Zandstr-y fajnie to opisuję lecz potrzebuję troszeczkę więcej.
3. Jakiś link do fajnie napisanego CMS'a w ZF - był kiedyś taki tutorial, wszyscy go polecają, lecz linki do niego powygasały
4. Dodajcie coś od siebie jeśli możecie smile.gif

Proszę o konstruktywną odpowiedź smile.gif
skowron-line
Cytat(Gabrielx @ 6.07.2012, 22:51:27 ) *
CodeIgniter - lecz uznałem że ten drugi nie spełni moich oczekiwań, zbyt prosto smile.gif

Jak prosty to znaczy że zły questionmark.gif Jak skomplikowany to dobry questionmark.gif Jeżeli nie miałeś wcześńiej styczności z OOP to zend będzie trochę trudny w opanowaniu i zapewne pierwsze klasy będą bardziej spaghetii.

http://www.hotscripts.com/blog/3-popular-z...work-based-cms/ osobiście przeglądałem Tomato CMS, no ale nie mogę się wypowiadać w tym temacie nie używam zend -a.
!*!
Cytat(Gabrielx)
Do niedawna pisałem wyłącznie strukturalnie, radziłem sobie z tym dobrze i teraz zamierzam wejść w świat obiektów.

Cytat(Gabrielx)
Dlaczego ZF? Bo mam książkę w języku polskim i chcę przez to przebrnąć w miarę gładko. Zastanawiałem się nad Symfony 2, CodeIgniter - lecz uznałem że ten drugi nie spełni moich oczekiwań, zbyt prosto

To już się wyklucza. Jeśli nie miałeś styczności z OOP, a twierdzisz że CI jest dla Ciebie za prosty, to ZF możesz nie przeskoczyć.

Cytat(Gabrielx)
Poszperałem trochę po internecie i znalazłem trochę materiałów lecz żaden nie usatysfakcjonował mnie - nie dostarczył odpowiedniej wiedzy w tym temacie. Np. to:

I nie dostarczą. Takie systemy projektuje się pod siebie, nawet te najmniejsze w celach testowych. Nie znajdziesz uniwersalnego opisu "jak zrobić taki system od a do z" ponieważ można go zrobić na wiele sposobów.
Najlepiej będzie jak sam przemyślisz strukturę, opierając się o konkretne zagadnienia znalezione w internecie jak struktura bazy danych, optymalizacja zapytań itd.

Cytat(Gabrielx)
1. Jak podejść do tego, z której strony?
2. "Optymalne" przykłady wykorzystania mechanizmów obiektowych (tj. interefjsy, static) - książka Matt Zandstr-y fajnie to opisuję lecz potrzebuję troszeczkę więcej.
3. Jakiś link do fajnie napisanego CMS'a w ZF - był kiedyś taki tutorial, wszyscy go polecają, lecz linki do niego powygasały
4. Dodajcie coś od siebie jeśli możecie

1. zacznij od kartki papieru, napisz co chcesz uzyskać, później poszukaj czegoś w google na ten temat i napisz swój kod.
2. hmm wejdz na planetę php.pl (link u góry) zdaje się że ktoś o tym pisał.
3. jak wyżej
4. czyli co? kod? wątpię wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.