Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [InnoDB] Gubienie danych
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
lord_borsuk
Witam,
Czy można jakoś zdiagnozować czy w bazie nie gubi danych, ponieważ mam informację od moich użytkowników że giną im dane.
Skrypt wykluczam bo na innym serwerze działa poprawnie.
Wszystko zaczęło się od czasu restartu serwer mysql'a, miesiąc temu, oczywiście był wykonany poprawnie.
Po tym czasie miałem pierwsze doniesienia, że coś zginęło.
Jak mogę dojść do tego co stwarza problemy ?
Pozdrawiam
bpskiba
Przyczyn tego może być wiele:
1 Zagubiony rollback, zmienne serwera, tabele tymczasowe, konfiguracja serwera i wiele innych
2 Aby to wyszukać możesz uruchomić serwer z opcją logowania wszystkich zapytań
3 Przeglądaj logi serwera
4 Pytanie brzmi czy rekordy z tabel znikają, czy dane przestają być wyświetlane. Jeżeli dane znikają zastaw pułapkę w postaci triggera ON DELETE. Jeżeli dane stają się niewidoczne zastaw pułapkę w Triggerze ON UPDATE
5 Może w strukturze bazy zaznaczono kaskadową aktualizacjęquestionmark.gif
6 Może jakiś event, cron robi coś z bazą
7 Może replikacja....

Jedno jest pewne: MySQL istnieje od wielu lat w różnych wersjach i działa na wielu poważnych aplikacjach. Nie istnieje problem pod nazwą gubienie danych przez silnik mysql więc nie szukaj problemu w silniku, a w skrypcie lub konfiguracji serwera.
lord_borsuk
Dzięki za pomysły.
Zapewne jest to problem z konfiguracją serwera, wyrzuciłem cały serwer i zainstalowałem ponownie.
Zobaczę czy dalej są problemy, ale myślę że już będzie ok.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.