Jestem nowym użytkownikiem, mam na imię Damian, 15 lat i programuję od dwóch lat znam php, mysql, html, css i js.
Otóż tak:
Mam problem a właściwie dwa problemy jeden z aktywnym menu a drugi z napisem ładowanie.
Mam w stylach .css klase .active i .menu są one takie same tylko różnią się background'em,
W js a dokładniej w jquery za pomocą funkcji .load wczytuję dany plik wygląda to tak:
////////tutaj jest plik z jquery.js////////// <script language="javascript"> function ajaxLoad(plik, divladowany, divobecny){ $('#'+divladowany).html('Ładowanie Treści...'); setTimeout(function(){ $('#'+divladowany).load(plik); }, 3000); $('#'+divobecny).attr('class', 'active'); } </script> </head> <body> <div class="menu" id="home" onClick="ajaxLoad('kontakt.html', 'tresc', 'home')"> </div> <div class="menu" id="rejestracja" onClick="ajaxLoad('kontakt.html', 'tresc', 'rejestracja')"> </div> <div class="menu" id="regulamin" onClick="ajaxLoad('kontakt.html', 'tresc', 'regulamin')"> </div> <div class="menu" id="kontakt" onClick="ajaxLoad('kontakt.html', 'tresc', 'kontakt')"> </div> </body> </html>
i wszystko ok działa...
link się uaktualnia
ale chciałbym tak, że jak kliknę
na inny link czyli na inny div o class="menu" ten poprzedni co jest równy class="active" zmieniał się spowrotem na class="menu";/
Nie wiem jak to wykonać. Proszę o pomoc.
Drugi problem opiszę po rozwiązaniu tego problemu.
Pozdrawiam.