Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z polskimi znakami w bazie
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
michat34
witam wiem ze byly takich tematow setki, ale szukalem w necie i nie pomogly mi zadne z tamtejszych sposobow. ale to chyba dlatego ze ja mam troche inny problem.

mianowicie gdy w formularzu wysle do bazy dane to sa tam i wszystko jest okej. ale jesli bedzie tam polski znak to pole z tym rekordem bedzie puste. przykładowo gdy w rejestracji w imie dam MICHAL to w bazie rekord bedzie MICHAL. ale gdy w formularzu dam MICHAŁ w rekordzie nic sie nie pojawi. w internecie ludzie mieli tak ze zamiast polskich znakow mieli krzaczki, a ja wgl nic nie mam. jakie macie pomysły? probowalem w bazie zmieniac kodowanie (utf_polish_ci, utf_unicode_ci) i nie pomogło.
sazian
nic to znaczy NULL czy nic to znaczy pusty ciąg znaków ?
ja bym raczej obstawał że błąd jest po stronie skrypty który wykonuje zapytanie, np. jakaś funkcja do filtracji danych
michat34
null. filtruje uzywajac htmlspecialchars i strip_tags. zaraz zobacze czy ich zdjecie cos zmieni

EDIT: no nareszcie cos ruszylo. po zdjeciu obu jest micha³. teraz podejrzewam ze trzeba by sie pobawic w ustawianie meto i innych takich, z tym ze bez filtracji strona długo nie pociagnie. wiec zdjecie funkcji filtrujacych raczej odpada. ech co radzicie? :P
alegorn
poprawnie ustawic kodowanie strony, plików, poląćzeń do serwera, no i najlepiej sama baze i tabele.

sprawdz, czy któres z w/w nie jest w innym kodowaniu od reszty.

j.
zegarek84
zależy, do czego masz tą "filtrację", gdyż jeśli do poprawności danych, to wtedy nic nie powinieneś dodawać i powinieneś zwrócić jakiś komunikat... a jeśli chodzi Ci pod kontem bezpieczeństwa zapytań to... no właśnie... nie poprawnie jest łączyć ciągi czy wstawiać do tych ciągów, poczytaj o bindowaniu zapytań (chyba w każdym języku jest to dostępne), w PHP masz PDO, a jeśli wolisz coś tylko do mysql to masz mysqli, w pierw przykotowój zapytania (prepare) potem binduj...

a krzaki to oczywiście problem kodowania...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.