Witam.
Pracuję obecnie nad stroną która będzie posiadała wiele pozycji menu (kategorii) oraz podmenu (podkategorii)
np.
+Menu
------submenu_1
------submenu_2
-------------submenu_2.1
-------------submenu_2.2
-------------submenu_2.3
------submenu_3
Pozycje menu można dodać przez panel administratora.
Dodatkowo zamierzam aby wszystko było przetwarzane przez jeden kontroler. Widok miałby być dostosowywany względem typu (coś w stylu szablonów, czy to tekst, czy to grafika czy też grafika + text)
Stwierdziłem też że bez sensu ograniczać typ artykułu (grafika, text) względem menu.
Moje pytanie brzmi:
1. Jak opracować bazę danych dla kategorii?
Np. artykuł artykuł by był podczepiony pod submenu_2.3
Zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem:
|3|submenu_1.1 |2.1
|4|submenu_1.2 |2.2
Lecz wówczas musiałbym sprawdzać czy submenu istnieje dla tej kategorii i jeśli tak to wówczas muszę sprawdzić które z kolei jest to submenu. id_sub byłoby zależne od id menu. Później zapisanie tego do navigation.xml byłoby problematyczne jak i usunięcie popzredniej kategorii i wstawienie nowej dla wstawiania tego poprzez panel administratorski..
2. Druga kwestia to artykuły dla wybranej kategorii. Nie wyobrażam sobie że tworzę ~ 100 akcji (dla kategorii). W jaki sposób później manipulować URI przy wyświetlaniu? Nie za bardzo wiem jak później odczytać taki ciąg np. localhost/index/menu/o_nas/mapka. Lub bynajmniej odczytanie ostatniej wartości (mapka)
Możliwe że nie zrozumiecie tego co chciałem przekazać, więc proszę się dopytywać jak coś.