Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Serwer DNS ubuntu 12.04 domena 1&1
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
vodkon
Witam jak postawić serwer DNS na ubuntu 12.04 dodam że chyba standardowo mam zainstalowanego BIND'a, i pytania:
mam domenę konradskoczylas.pl i jak zrobić mając jedno ip zrobić serwer dns1.konradskoczylas.pl i serwer www na domene konradskoczylas.pl na jednym VPS.
Czy mam dodać subdomene czy są jakieś inne sposoby. po prostu jak to zrobić.
i drugie pytanie czy da się zrobić jakiś panel albo ściągnąć do zmiany rekordów DNS. Czy da się samemu stworzyć taki skrypt np. CGI z połączeniem php itp..
erix
Takie rzeczy zmienisz np. Webminem.

Cytat
mam domenę konradskoczylas.pl i jak zrobić mając jedno ip zrobić serwer dns1.konradskoczylas.pl i serwer www na domene konradskoczylas.pl na jednym VPS.
Czy mam dodać subdomene czy są jakieś inne sposoby. po prostu jak to zrobić.

Przerobiłeś choć jeden tutorial związany z BIND-em?
Mlodycompany
Powitać. Musisz stworzyć strefe i odpowiednią konfigurację do niej. W konfiguracji tworzysz 2 subdomeny np. ns1 i ns2 i przypisujesz do nich swoje ip, jako nameservery podajesz adres do tych subdomen i w panelu 1&1 wybierasz własne nameservery też je podajesz.

Przykładowy plik strefy:

Kod
$TTL 86400
$ORIGIN examle.com.
example.com.     IN      SOA     ns1.example.com. mail.example.com.(
        2012092901 -> data modyfikacji
        3600
        4800
        4800
        8640);
@       NS      ns1.example.com.
@       NS      ns2.example.com.
ns1    IN    A    x.x.x.x
ns2    IN    A    x.x.x.x

Z tego co pamiętam jak się sam męczyłem z tym to musisz w /etc/resolv.conf dać adresy innych dnsów np. OpenDNS aby Twój serwer był widoczny na całym świecie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.