Cytat
w którym pisze po kolei jak co zrobić by zrobić baze danych w jakims programie
Chcesz strukturę sobie utworzyć bazy? MySQL Workbench. Bo w końcu jesteś tak zajebisty, że opis struktury bazy danych firm, relacji między danymi itp, wszyscy otrzymali od Ciebie telepatycznie, co zresztą łatwo sugeruje następna część:
Cytat
baza ma zawierac nazwe firm adres dane i jakies tam inne dane
... bo wszak ja też mogę napisać, że: "Chcę zrobić sałatkę... Ma w niej być sałata, oliwa i... jakieś inne warzywa i owoce".
Cytat
jak zrobić wyszukiwarke na www i połączyć ja z strona by przeszukiwała dane w bazie danych
Zwykły input i obok guzik "Szukaj". Google ma w sumie tylko to i jakoś działa, więc to nie może być trudne

Cytat
na tym google to tylko smieci są 0 informacji na temat
Śmieci są dla osób, które nie myślą. Wystarczy wpisać: tworzenie bazy firm mysql przykłady i poprzeglądać oraz
nieco zmodyfikować znalezione materiały
znając podstawy, a potem kombinować to samo, ale z wariacjami słów: php, skrypt, gotowe rozwiązania

Jak widzę jednak jest to ewidentnie za trudne. Dlatego, że nie znasz podstaw i nie rozumiesz co i gdzie modyfikować. Małpę też można nauczyć wiele rzeczy, ale nie znaczy to od razu, że rozumie co robi i w razie problemów znajdzie sposób by je obejść.
Tym samym
Cytat
dodam że jestem laikiem
jest dla mnie zwykłym usprawiedliwianiem lenistwa. Czemu ludzie w branży IT
potrafią ogarniać dziedziny spoza ich "działki" gdy jest im to potrzebne by napisać aplikację? Znasz dziedzinę, gdzie programiści by się nie mieszali? Dlaczego gdy stykają z czymś nowym potrafią poświęcić swój czas by to przyswoić? Dlaczeo wystarczy im kilka słów kluczowych i sami podążą dalej? Myślisz, że też dostają wszystko na tacy tak, jak Ty byś chciał? Nie! Po prostu używają tego co mają od urodzenia - głowy na karku i mózgu w niej.
Podałem Ci przed chwilą, że wystarczy kilka słów kluczowych by znaleźć co chcesz, przeglądając wyniki tego to co wypluje google i przystosowując do własnych potrzeb. Ale do tego właśnie trzeba myśleć i znać podstawy by wiedzieć
co jest przydatne. Dopóki tego nie zrozumiesz jesteś po prostu ślepy i możesz się potykać o prawidłowe rozwiązania, a każde Ci podsunięte pod nos będziesz odrzucał.
Cytat
Jak ktos ma mi tak pisać to niech lepiej nie pisze bo juz mam tego dosyć
Masz dosyć, ale jedynie faktu, że ktoś twierdzi, iż prawda jest inna i niezgodna z tym co Ty za nią uważasz

A zapewne to co podrzucił kokers uznasz za "nie to co chcesz" bo kieruje do książki zamiast kursu on-line. A najlepiej pewnie gdyby to był video tutorial półgodzinny. No wybacz, ale albo coś robisz porządnie i poświęcisz masę czasu albo "na odwal się" i nigdy nie zrozumiesz co robisz, że o poprawkach tego nie wspomnę. Po ilu tygodniach pojawisz się z tematem: "Robię bazę firm według kursu na aaa.pl i po przeróbkach nie działa mi on. Ratunku!"? Mało tu takich temtów?