Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyszukiwanie po imieniu i nazwisku
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
markonix
Myślę, że to dość powtarzający się problem i pewnie ma ktoś już jakieś doświadczenie.

Chodzi o wyszukiwarkę. Pomińmy może rozwiązania wymagające instalacji oprogramowania na serwerze czyli co MySQL daje w standardzie.

Prosto z mostu - co najlepiej użyć? Mamy dwie kolumny imię i nazwisko.

- CONCAT + LIKE %%
- AGAINST
- AGAINST BOOLEAN
- LEVENSTEIN

?

Pierwsze ok, w miarę działa ale nie posortuje wg trafności.
Z resztą nie mam doświadczenia dlatego pisze ten temat.
Czy w AGAINST (BOOLEAN) można dać większy priorytet dla danej kolumny np. nazwiska?
Np. Jeżeli ktoś się nazywa Jan Adam to chciałbym aby po wpisaniu "Adam" wyszukiwał najpierw osoby o nazwisku Adam, potem dopiero poszukał Adamów. Ogólnie nazwisko powinno mieć większy priorytet.

Potem fajnie by było dodawać dodatkowe punkty za dodatkowe wartości np. jeżeli wyszukana osoba jest z tej samej miejscowości. Czy tu da radę to zrobić na poziomie zapytania czy już wyniki uzupełniać w PHP?
alegorn
LEVENSTEIN jest do sprawdzenia odleglosci ciagow znakow, czyli jak nie znajdziesz takiego jak szukasz - to mozesz podpowiedziec/zalozyc ze chodzi prawdopodobnie o :..

jesli po dwu kolumnach i tylko wyszukiwarka - to nie bawilbym sie w AGAINST, tylko w zwykly index.
nie bardzo wiem jaki masz pomysl na to, tzn czego konkretnie szukasz, prawdopodobnie dopytujesz sie o jakis 'suggest'. to nie dokonca to samo co wyszukiwarka.

jesli chcesz podpowiadac mozliwe wyniki, to najlepiej bedzie jak zalozysz index i szukal po like 'ciag%', i tutaj opcjonalnie LEVENSTEIN, jesli nei znajdziesz niczego.

jesli dasz tylko prawostronnie '%' to nadal bedziesz mogl korzystac z indexow. jesli (choc nie wiem po co) musisz miec '%ciag%' to against match, ale radzilbym na silniku 5.6
tam mozna juz na innodb to wykorzystac.

jesli nie masz mozliwosci na 5.6 - to zastanawialbym sie nad rozwiazaniami typu np sphinx.
rozwiazania like '%ciag%' czy rlike 'ciag' nie maja mozliwosci korzystania z indeksow, wiec skanowanie jest po calej tabeli, czego za wszelka cene unikamy.

dodatkowo, jesli mozesz wykorzystac ciagi lewostronnie zamkniete, i tabela nie jest ogromnych rozmiarow, to sugerowalbym silnik memory (choc musisz znac wady tego!)
silnik memory, like 'ciag%' + indexy, bedzie najwydajniejsze.

jesli tabela jest ogromna, zamiast memory, dajesz innodb z partycjonowaniem tabeli, oczywiscie wg indexu, dziala wydajniej o rząd wielkosci, od jednej wielkiej tabeli.

hmmm, to na tyle, jesli chodzi o baze danych..
j.

edit:
nie doczytalem koncowki Twojego posta. zostawiam jednak bo kilka ciekawych uwag powinno dac sie tam odszukac.
jesli masz dwie kolumny, to musisz zadac dwa różne zapytania i zlaczyc po UNION, wpierw przeszukujac pole NAZWISKO.

sposob w jaki przeszukiwac po kolumnie - opisalem powyzej.

o co Ci chodzi z miejscowosciami - to juz nie zalapalem.
markonix
LEVENSTEIN ogólnie bym sobie darował żeby nie komplikować sprawy. Ktoś zrobi literówkę to już niech się martwi.
Przy uzupełnianiu dodam podpowiedzi przyjmując, że wpisywany ciąg to nazwisko, a następnie dopiero imię.

Co do miejscowości -> Szukasz Jan Kowalski. W bazie masz ich trzech, ale dwaj mieszkają nad morzem, a drugi obok Ciebie i jest z Twojej szkoły. Wtedy jak myślisz o którego Ci chodziło? smile.gif Oczywiście to tylko przykłady "punktowania". Słowo punktowanie wziąłem po prostu z aliasu "score", który zazwyczaj jest używany przy AGAINST.

http://stackoverflow.com/questions/6259647...-column#6305108
Tutaj znalazłem fajne rozwiązanie, wymaga jedynie nałożenia dwóch indeksów (przynajmniej w moim przypadku).
Te rozwiązanie (sumowanie ratingów) podsunęło mi też od razu pomysł na dodanie punktów za jakieś tam cechy (za pomocą CASE).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.