Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Serwer DNS
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
ksenonlogin
Witam

Kiedyś na forum pisałem o ustawieniu własnych adresów DNS, tak by strony kierować na własne DNS ns1.domena.pl oraz ns2.domena.pl, wszystko ładnie działa, ustawień dokonałem za pomocą panelu Plesk-a dodając po prostu rekordy A kierowane na własny adres IP serwer (tak dokładnie ustawiłem dwa rekordy na ten sam adres IP - chodziło o test).

Obecnie Serwer VPS zawiera stronę główną domena.pl oraz służy jako "serwer DNS" dla siebie samego, czyli to na nim są inne strony skierowane na te DNS-y (czyli to taki prymitywny serwer DNS, a raczej coś podobnego).

Niedawno nabyłem dwa serwery Cloud na których chciałem umieścić strony z poprzedniego serwera, jednak nie wiem jak skonfigurować serwer za pomocą Pleska czy innego sposobu by serwer DNS kierował adres strony na odpowiedni serwer Cloud.

Proszę o jakie kolwiek wskazówki jak ustawić podstawowy serwer ns1.domena.pl (ns2.domena.pl będzie na darmowym DNS-e), każda wskazówka będzie dla mnie cenna.
Jeżeli nikt nie wie jak pomóc, a zna jakieś forum na którym mogą doradzić jakieś rozwiązanie to też będę wdzięczny.

Z góry dziękuję...

Czy nikt naprawdę nie wie jak to zrobić?
Przecież jakoś inne firmy to konfigurują...
webdice
Kod
$TTL        86400
$ORIGIN    nowadomena.pl.

@ IN SOA dns-01.staradomena.pl. hostmaster.staradomena.pl. (
    2012100402
    1200
    1200
    2419200
    21600
)

@        21600    IN    A    xx.xx.xx.xx

www        21600    IN    A    xx.xx.xx.xx

dns-01    21600    IN    A    xx.xx.xx.yy; To jest adres IP Twojego pierwszego serwera DNS.
dns-02    21600    IN    A    xx.xx.xx.zz; W Twoim przypadku taki sam jak wyżej, ale to jak zapewne wiesz głupota.

Generalnie chodzi o to że dodajesz strefę która posiada Primary DNS (dns-01.staradomena.pl) Twojego aktualnego serwera DNS i dodajesz rekord A który kieruje na adres IP serwera (xx.xx.xx.xx) gdzie znajduje się strona.

Oczywiście w panelu u rejestratora musisz podać adresy DNS serwera (dns-01.staradomena.pl, dns-02.staradomena.pl) już bez adresów IP.
ksenonlogin
To wiem, jednak strony są umieszczone na innych serwerach cloud i tu jest pytanie jak skonfigurować VPS/DNS by wiedział gdzie jest strona itd...
Nic mi nie da jak skonfiguruję sam serwer/serwery DNS, tu chodzi też o zewnętrzne serwery na których umieszczam strony (nie mogę wszystkich a raczej nie da się umieścić wszystkich stron na tym serwerze co są DNS-y)
Przecież tak działają wszystkie firmy hostingowe, przecież firmy takie mają setki serwerów...
webdice
Tak jak napisałem, dodatkowo w np. Apache vHost.
ksenonlogin
Pokazałeś mi jak ustawić serwer DNS i tyle - to wiem, ale jak go ustawić by kierował adresy na serwery cloud (serwery zewnętrzne)questionmark.gif?

Co będzie jak będę miał ich 10 czy 20. Oczywiście mogę dodawać na VPS rekordy "A" o nazwach stron internetowych które dodają klienci i kierować na dany serwer Cloud, ale jest to najgorsze rozwiązanie bo za każdym razem jak klient doda w Panelu nowy adres czy przeniesie go na inny serwer to ja muszę siedzieć przy tym i dokonywać zmian na VPS-e.

Jak działają firmy hostingowe?

mają swoje DNS-y które kierują ruchem..., jak to zrobić? nie wiem, bo w internecie jest tona informacji jak to zrobić na jeden serwer i to wygląda tak że konfigurujemy serwer DNS na tym serwerze na którym mamy strony internetowe - a przecież jest to samobójstwo, tak jak byśmy podcinali gałąź na której siedzimy..., a może sam BIND nie wystarczy, może jest inny serwer do pracy z DNS
qbas-s
polecam ten tutorial
klik
ksenonlogin
Znam ten tutorial i ważna jest linijka:

Konfiguracja serwera DNS
Konfiguracja własnego serwera DNS ma tutaj charakter treningowy, gdyż serwer nazw nie powinien znajdować się na tym samym publicznym IP co host, do którego się odwołuje.

Jest to własnie jeden z tutoriali opisujących serwer DNS na maszynie posiadającej strony WWW, a jak to zrobić w sytuacji gdy chcemy obsłużyć za pomocą tego serwera 10 serwerów zawierających strony??
webdice
Dodajesz rekord A z adresem serwera, a na serwerze docelowy tworzysz vHost dla danej domeny! Co w tym jest niejasne?
ksenonlogin
Od początku piszę jak wół, że chodzi mi o prawidłową konfigurację - jak to zrobić poprawnie i automatycznie, a dokładnie ma to działać jak w normalnej serwerowni hostingowej...
Jak działa home.pl czy cal.pl? hmmm?

W internecie nie znalazłem takich informacji, bo wszędzie są tylko małe prymitywne tutki dotyczące konfiguracji BINDA na maszynę na której są strony internetowe... i dlatego nikt tego nie wie - to że ktoś pisze: dodaj odpowiednie rekordy A to jest bez sensu i głupota (serwer ma adres ip w nazwie rekordu A nie wpiszę ip) - jakie rekordy? domen klientów z skierowaniem na cloud? DNS-ów? subdomen?

Zdanie dodaj rekord A, to mam w opcjach, ale przykłady? to tak jak Twoja babcia mówi tobie: wnusiu kup mi leki, a ty na to: babciu jakie leki, a babcia no leki mi kup....

TEMAT DO ZAMKNIĘCIA - POSZUKAM ZAGRANICZNYCH ROZWIĄZAŃ
webdice
Cytat(ksenonlogin @ 12.12.2012, 20:33:23 ) *
Zdanie dodaj rekord A, to mam w opcjach, ale przykłady? to tak jak Twoja babcia mówi tobie: wnusiu kup mi leki, a ty na to: babciu jakie leki, a babcia no leki mi kup....

To raczej jakbyś pytał jak kupić leki. Słowa klucze które podałem są wystarczające na tyle aby spokojnie znaleźć informacje na ten temat w sieci.

Cytat(ksenonlogin @ 12.12.2012, 20:33:23 ) *
TEMAT DO ZAMKNIĘCIA - POSZUKAM ZAGRANICZNYCH ROZWIĄZAŃ

Zagraniczne są lepsze wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.