Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZendFramework] Kopia strony na ZF
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
piotrex41
Witam,

Muszę wykonać kopię strony opartej na ZF i trochę ją poprawić (dodać kilka rzeczy). Zrobiłem kopię plików i bazy z serwera na localu i po wpisaniu http://localhost/kadra/ wyświetliła mi się "biała strona" z napisem "strona w trakcie przygotowania" - jest to plik index.html znajdujący się w głównym katalogu strony.

Z ZFem mam bardzo małe doświadczenie, w związku z tym, bardzo proszę o jakieś rady/wskazówki dotyczące tego jak "uruchomić" tą stronę na localu (żebym mógł wprowadzić niezbędne modyfikacje) i na co zwrócić później uwagę przy wrzucaniu kopii strony z locala na inny serwer.

Z góry dziękuję i pozdrawiam,
~piotrex41
amii
W ZF wczytujesz domyślnie katalog public, struktura katalogów powinna wyglądać tak: http://framework.zend.com/manual/1.12/en/p...re.project.html
index.html to nie jest plik ZF a wczytuje się pewnie domyślnie przy uruchamianiu katalogu
piotrex41
Ale jak usunąłem index.html to wyświetla się lista plików i katalogów folderu w którym się znajduję. Próbowałem zmieniać konfigurację w application.ini oraz w bootstrap'ie, ale nic to nie dało. Nie wyświetla żadnych błędów.
amii
Masz ustawione w application.ini
phpSettings.display_startup_errors = 1
phpSettings.display_errors = 1

Zobacz co wyświetla:
APPLICATION_PATH
dirname(__FILE__)
piotrex41
Tak, mam tak ustawione.
Oto co wyświetla:
APPLICATION_PATH - nie ma takiej stałej
dirname(__FILE__) - poprawna ścieżka do katalogu -> e:/xampp/htdocs/kadra

@EDIT:
Po poprawnym ustawieniu ścieżki APPLICATION_PATH wyświetla mi takie coś:
  1. An error occurred
  2. Application error
  3. Exception information:
  4.  
  5. Message: No adapter found for Application_Model_DbTable_ImportantNews
  6. Stack trace:
  7. #0 E:\xampp\htdocs\kadra\library\Zend\Db\Table\Abstract.php(739): Zend_Db_Table_Abstract->_setupDatabaseAdapter()
  8. #1 E:\xampp\htdocs\kadra\library\Zend\Db\Table\Abstract.php(268): Zend_Db_Table_Abstract->_setup()
  9. #2 E:\xampp\htdocs\kadra\application\controllers\IndexController.php(15): Zend_Db_Table_Abstract->__construct()
  10. #3 E:\xampp\htdocs\kadra\library\Zend\Controller\Action.php(133): IndexController->init()
  11. #4 E:\xampp\htdocs\kadra\library\Zend\Controller\Dispatcher\Standard.php(268): Zend_Controller_Action->__construct(Object(Zend_Controller_Request_Http), Object(Zend_Controller_Response_Http), Array)
  12. #5 E:\xampp\htdocs\kadra\library\Zend\Controller\Front.php(954): Zend_Controller_Dispatcher_Standard->dispatch(Object(Zend_Controller_Request_Http), Object(Zend_Controller_Response_Http))
  13. #6 E:\xampp\htdocs\kadra\library\Zend\Application\Bootstrap\Bootstrap.php(97): Zend_Controller_Front->dispatch()
  14. #7 E:\xampp\htdocs\kadra\library\Zend\Application.php(366): Zend_Application_Bootstrap_Bootstrap->run()
  15. #8 E:\xampp\htdocs\kadra\public\index.php(26): Zend_Application->run()
  16. #9 {main}
  17. Request Parameters:
  18. 'controller' => 'index',
  19. 'action' => 'index',
  20. 'module' => 'default',
  21. )
piotrex41
Ok, udało mi się w końcu wyświetlić stronę, ale jak by nie było stylów.
Kiedy wchodzę takim linkiem: http://localhost/kadra/ to wyświetla mi listę katalogów i plików.
Kiedy wchodzę tak: http://localhost/kadra/public/ to pokazuje mi się strona ale bez ostylowania, i jeszcze jest błąd:
An error occurred
Application error

Dodam jeszcze że ścieżki do plików CSS i JS są poprawne.
k_@_m_i_l

Ustaw sobie środowisko w aplikacji na dev i zobaczysz szczegóły co jest nie tak.

Poza tym zrób sobie virtualhosta i zamiast wpisywać http://localhost/kadra/public możesz przechodzić, pod przykładowo kadra.localhost.
Unikniesz problemu ze ścieżkami do cssów i js.
piotrex41
"Ustaw sobie środowisko w aplikacji na dev"
Mógłbyś mi podpowiedzieć jak to zrobić? biggrin.gif Na prawdę jestem cienki z Zenda - dopiero zaczynam wink.gif
k_@_m_i_l
Wklej do .htaccess w katalogu public na samym początku:
SetEnv APPLICATION_ENV development
piotrex41
No i teraz posypało błędami tongue.gif
  1. An error occurred
  2. Application error
  3. Exception information:
  4.  
  5. Message: SQLSTATE[HY000] [2002] Pr?ba po??czenia nie powiod?a si?, poniewa? po??czona strona nie odpowiedzia?a poprawnie po ustalonym okresie czasu lub utworzone po??czenie nie powiod?o si?, poniewa? po??czony host nie odpowiedzia?.
  6. Stack trace:
  7. #0 E:\xampp\htdocs\kadra\library\Zend\Db\Adapter\Pdo\Mysql.php(109): Zend_Db_Adapter_Pdo_Abstract->_connect()
  8. #1 E:\xampp\htdocs\kadra\library\Zend\Db\Adapter\Abstract.php(459): Zend_Db_Adapter_Pdo_Mysql->_connect()
  9. #2 E:\xampp\htdocs\kadra\library\Zend\Db\Adapter\Pdo\Abstract.php(238): Zend_Db_Adapter_Abstract->query('DESCRIBE `impor...', Array)
  10. #3 E:\xampp\htdocs\kadra\library\Zend\Db\Adapter\Pdo\Mysql.php(169): Zend_Db_Adapter_Pdo_Abstract->query('DESCRIBE `impor...')
  11. #4 E:\xampp\htdocs\kadra\library\Zend\Db\Table\Abstract.php(835): Zend_Db_Adapter_Pdo_Mysql->describeTable('important_news', NULL)
  12. #5 E:\xampp\htdocs\kadra\library\Zend\Db\Table\Abstract.php(874): Zend_Db_Table_Abstract->_setupMetadata()
  13. #6 E:\xampp\htdocs\kadra\library\Zend\Db\Table\Abstract.php(982): Zend_Db_Table_Abstract->_setupPrimaryKey()
  14. #7 E:\xampp\htdocs\kadra\library\Zend\Db\Table\Select.php(100): Zend_Db_Table_Abstract->info()
  15. #8 E:\xampp\htdocs\kadra\library\Zend\Db\Table\Select.php(78): Zend_Db_Table_Select->setTable(Object(Application_Model_DbTable_ImportantNews))
  16. #9 E:\xampp\htdocs\kadra\library\Zend\Db\Table\Abstract.php(1018): Zend_Db_Table_Select->__construct(Object(Application_Model_DbTable_ImportantNews))
  17. #10 E:\xampp\htdocs\kadra\application\models\DbTable\ImportantNews.php(10): Zend_Db_Table_Abstract->select()
  18. #11 E:\xampp\htdocs\kadra\application\controllers\IndexController.php(16): Application_Model_DbTable_ImportantNews->fetchImportantNews(1)
  19. #12 E:\xampp\htdocs\kadra\library\Zend\Controller\Action.php(133): IndexController->init()
  20. #13 E:\xampp\htdocs\kadra\library\Zend\Controller\Dispatcher\Standard.php(268): Zend_Controller_Action->__construct(Object(Zend_Controller_Request_Http), Object(Zend_Controller_Response_Http), Array)
  21. #14 E:\xampp\htdocs\kadra\library\Zend\Controller\Front.php(954): Zend_Controller_Dispatcher_Standard->dispatch(Object(Zend_Controller_Request_Http), Object(Zend_Controller_Response_Http))
  22. #15 E:\xampp\htdocs\kadra\library\Zend\Application\Bootstrap\Bootstrap.php(97): Zend_Controller_Front->dispatch()
  23. #16 E:\xampp\htdocs\kadra\library\Zend\Application.php(366): Zend_Application_Bootstrap_Bootstrap->run()
  24. #17 E:\xampp\htdocs\kadra\public\index.php(26): Zend_Application->run()
  25. #18 {main}
  26. Request Parameters:
  27. 'controller' => 'index',
  28. 'action' => 'index',
  29. 'module' => 'default',
  30. )

Ten ZF zaczyna mnie do szału doprowadzać tongue.gif

@EDIT:
Ok, znalazłem w końcu dane do bazy danych i je zmieniłem biggrin.gif
Teraz serwer nie może znaleźć strony...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.