Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z polaczeniem do bazy MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
sonne
Witam ! Jestem poczatkujaca.
Mam win xp. Zainstalowalam sobie Apache + php + MySQL i PHPMyAdmin. Wszystko fajnie dziala.
Problem zaczal sie, gdy chcialam ustawic dane USERa i PASSWORD do laczenia sie z baza danych, zeby moc w skryptach uzywac takich samych logow jak w przypadku serwerow w necie.
Cos chyba pokrecilam. W PHPMyAdmin w zakladce uprawnienia ustawilam nazwe usera - np: lolek i haslo - np:ofiara (dla localhosta z pelnymi uprawnieniami) i w pliku config.inc.php dla PHPMyAdmin
$cfg['Servers'][$i]['host'] = 'localhost'
$cfg['Servers'][$i]['auth_type'] = 'config';
$cfg['Servers'][$i]['user'] = 'lolek';
$cfg['Servers'][$i]['password'] = 'ofiara';

no i nie mozna sie bylo juz polaczyc. Podobnie w przypadku ustawienia tylko hasla dla roota. To sie chyba nie tak ustawia...
Probawalam tez wpisac w config.inc.php dane, ktore podalam przy pierwszym uruchomieniu serwera MySQL , ale nici...
Prosze o pomoc i pozdrawiam.
Ps: Tylko nie piszcie, ze mam cos wpisac w konsole, bo nic z tego nie jaze... sad.gif
mhs
Cytat(sonne @ 2004-09-18 05:42:20)
Mam win xp. Zainstalowalam sobie Apache + php + MySQL i PHPMyAdmin. Wszystko fajnie dziala.

jezeli jestes pewna ze dziala to fajnie... ale....

odradzam Ci korzystanie z ustawieniami w sposob ktory Ty prezentujesz, dlatego ze jest to niebezpieczne... gdy projekt bedzie znajdowal sie na prawdziwym serwerze wowczas wystarczy ze ktos odgadnie sciezke dostepu do phpmyadmina i bedzie mogl sobie korzystac z Twojej bazy do woli... wiem, ze jest to tylko na localhost, ale warto o tym pamietac

mozesz natomiast skorzystac z autoryzacji http - wowczas wpisy w pliku konfiguracyjnym bede wygladac w ten sposob....

$cfg['Servers'][$i]['host'] = 'localhost';
$cfg['Servers'][$i]['auth_type'] = 'http';
$cfg['Servers'][$i]['user'] = '';
$cfg['Servers'][$i]['password'] = '';

i przy logowaniu pojawi Ci sie formularz do wpisania prawidlowych danych...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.