Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Powiadomienie o nowym e-mailu.
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
juzekmj
Cześć,
mam hosting w Hekko i chciałbym żeby po otrzymaniu nowej wiadomości e-mail serwer automatycznie wysyłał powiadomienie na podany adres. Coś w stylu przekierowania, ale przekierowanie wysyła tą samą wiadomość, a ja chcę otrzymać wyłącznie informacje "masz nową wiadomość w skrzynce XYZ". Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać, może są jakieś gotowe rozwiązania? Byłbym wdzięczny za pomoc smile.gif

Pozdrawiam!
mokry
Użyj jakiejś klasy do łączenia się ze skrzynką za pomocą IMAP. Następnie sprwdzaj, czy są jakieś nowe wiadomości a date ostatniej wiadomości zapisz w jakimś pliku/bazie.
Skrypt uruchamiaj cyklicznie np. za pomocą crona.
Jeżeli skrypt wykryje wiadomość z nowszą datą niż tą zapisaną w pliku/bazie, wyślij SMSa za pomocą np. smsapi
sabat24
Nie znam się na konfiguracji serwerów pocztowych, ale jeśli Twój hosting to oferuje, to od powyższego rozwiązania lepsze jest odpalenie skryptu bezpośrednio przez serwer po nadejściu wiadomości -> http://codesamplez.com/programming/email-to-php-script
timon27
Sprawdź czy na serwerze masz dostęp do plików wiadomości.
U mnie znajdują się w: home/imap/maja_domena/nazwa_skrzynki/
potem możesz kombinować ze sprawdzaniem listy plików.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.