jestem w trakcie tworzenia aplikacji która ma ułatwić zarządzanie klubem sportowym. Zacząłem od porządnego zaprojektowania struktury bazy danych i zastanawia mnie pewna kwestia.. Mianowicie w bazie muszą być przechowywane informacje o osobach, które posiadają różne "statusy" i tym samym różne dane będą przechowywane na ich temat.
Mniej więcej takie "typy" osób powinny być przechowywane w bazie:

Jak widać każda z tych typów różni się od siebie kilkoma kolumnami (imie i nazwisko powtarza się wszędzie). Po którce wyjaśnie o co chodzi...
Użytkownik jest to osoba która jest w klubie i posiada swoje konto. Administrator tez jest uzytkownikiem więc pewnie wystarczy dodać pole boolowskie 'admin' i sprawa będzie załatwiona (może to być jedna wspólna tabela).
Natomiast zawodnik jest innym rodzajem użytkownika, tzn nie posiada konta w bazie na które moze się zalogowac do systemu, ale jest osobą która przyjechała na organizowane zawody, np. lekkoatletyczne i jest ona wprowadzana do systemu aby nadac jej numer identyfikacyjny dzięki któremu bedzie wiadomo w jakich konkurencjach taka osoba brała udzial oraz jakie wyniki osiągnęla, aby na końcu móc przygotować tabele z końcowymi wynikami wszystkich zawodników..
Trzeba tutaj dodać, że każdy użytkownik (posiadający konto w systemie) jest niejako "automatycznie" zawodnikiem, ale nie każdy zawodnik jest uzytkownikiem.. Dodatkowo należy uwzględnich taką sytuację, że zawodnik nie posiadający dotychaczas swojego konta, zechce je założyć i stanie się użytkownikiem..
Może wiecie jak takie informacje zazwyczaj zapisuje się w bazie danych albo jak Wy byście to zrobili ? Czy tworzy się osobne tabele dla uzytkownika i zawodnika ? (ale wtedy powstaje redundancja danych i problem z "transformacją" zawodnika do uzytkownika)
Pozdrawiam i czekam na sugetie..
Michał