Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Łączenie wyników z podzapytania
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
zaajcu
Cześć. Mam małe pytanie.

czy da się jakoś złączyć wyniki z podzapytanie w select które zwraca więcej niż jedną kolumnę?\
Bo do tej pory jak robiłem podzapytania i chciałem wyciągnąć nim 2 kolumny to musiałem rozbić to na 2 podzapytania :/

wyglądało to mniej więcej tak:

1. SELECT id,name,(SELECT col1 FROM tab ...),(SELECT col2 FROM tab ...) FROM x ....

bo to niestety nie działa
  1. SELECT id,name,(SELECT col1,col2 FROM tab ...) FROM x ....

jak to można zrobić?
Michasko
Poczytaj o klauzuli UNION.
zaajcu
Z tego co kojarzę union dokłada wiesze? a ja potrzebuje dołożyć kolumny
nospor
LEFT JOIN

Ale byłoby lepiej jakbyś napisał co konkretnie chcesz osiągnąć.
zaajcu
Left join niestety też odpada. Więc tak mam 2 tabele

konference
id | nazwa | cena | data

wynagrodzenia

id | uzytkownik_id | rok | miesiac | podstawa | premia

teraz robię tak:

1. SELECT YEAR(DATA) AS rok, MONTH(DATA) AS miesiac, sum(cena), (SELECT sum(podstawa) FROM wynagrodzenia WHERE rok = Year(k.DATA) AND miesiac = MONTH(k.DATA)) AS podstawa, (SELECT sum(premia) FROM wynagrodzenia WHERE rok = Year(k.DATA) AND miesiac = MONTH(k.DATA)) AS premia
  2. FROM konferencje AS k
  3. GROUP BY rok,miesiac

natomiast chciałby zrobić tak:

1. SELECT YEAR(DATA) AS rok, MONTH(DATA) AS miesiac, sum(cena), (SELECT sum(podstawa) AS podstawy, sum(premia) AS premie FROM wynagrodzenia WHERE rok = Year(k.DATA) AND miesiac = MONTH(k.DATA))
  2. FROM konferencje AS k
  3. GROUP BY rok,miesiac

Chodzi mi o to żeby wynik podzapytania które zwraca więcej niż jedną kolumnę został "wciśnięty" do zapytania głównego

łączenie tego za pomocą left join i grupując tak jak w where niestety dawało mi dziwne wyniki :/
mmmmmmm
  1. SELECT YEAR(DATA) AS rok, MONTH(DATA) AS miesiac, sum(cena), podstawy,premie
  2. FROM konferencje AS k LEFT JOIN (SELECT rok rr, miesiac mm, sum(podstawa) AS podstawy, sum(premia) AS premie FROM wynagrodzenia GROUP BY 1,2) x ON x.rr = Year(k.DATA) AND x.mm= MONTH(k.DATA))
  3. GROUP BY rok,miesiac, podstawy, premie

EDIT: Aliasy
zaajcu
Dzięki wielkie tego mi było trzeba zadziałało za pierwszym razem wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.