Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inny][Laravel] Do czego potrzebny mi Eloquent?
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
MiGo2
Cześć,
ostatnio "odkrywam" możliwości Laravel'a, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi na pytanie: czy potrzebuję generować klasy Eloquent'a z relacjami pomiędzy tabelami, w sytuacji gdy podłączam się do istniejącej bazy i nie zamierzam korzystać z migracji? W Laravel jest coś jakby "ActveRecord" i czy on będzie działał bez Eloquent'a?

Baza danych już istnieje, jest znormalizowana (w granicach rozsądku) oraz posiada klucze obce (Foreign Key) założone na tabelach.

Pozdrawiam

Michał
matiit
Chociazby po to żeby móc zrobić coś takiego:
  1. $users = User::all();
  2. $users[0]->comments->first()->body;

Migracje nie są konieczne do działania "Active Recorde like".
Riggs
Migracje nie są konieczne do korzystania z Eloquenta. Raczej pomagają tylko przy wdrażaniu projektu na maszynę produkcyjną. A Eloquenta jak i Fluent Query Builder polecam jak najbardziej wykorzystywać gdyż znacznie skraca czas pisania CRUD.
MiGo2
Dzięki za odpowiedzi - już myślałem że znowu spodobała mi się niszowa technologia.
Istotnie, przy prostych CRUD, jest to ułatwienie.
Niestety mój "C", "U", "D" nie jest prosty, więc zamknąłem go w procedurach SQL, a "R" zasilany jest widokiem.

Czy Eloquent & Fluent potrafi skorzystać z procedur SQL? Z pobieżnej lektury Google wynika że nikt nie wpadł na to, a z poziomu PDO można to zrobić, tylko już muszę naklepać trochę brzydkiego kodu smile.gif

Pozdrawiam

Michał
matiit
Potrafi... to za dużo powiedziane smile.gif

Możesz zrobić to tak:
Kod
DB::select('TU TWÓJ KOD SQL')->first()
MiGo2
Cytat(matiit @ 10.04.2013, 08:53:21 ) *
Potrafi... to za dużo powiedziane smile.gif

Możesz zrobić to tak:
Kod
DB::select('TU TWÓJ KOD SQL')->first()

Bardzo dziękuję za podpowiedzi. Laravel to fajny wynalazek.

Pozdrawiam

Michał
matiit
Ano fajny, polecam L4
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.