Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony][Symfony2]Gra pisana pod symfony2 - czy to dobry pomysł
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
bartek10
No właśnie, pytanie jak w temacie. Powiedźmy gra przeglądarkowa coś w stylu plemiona.pl itp... Czy dobrym pomysłem jest pisanie takiej gry pod symfony2 czy może lepiej pisać ją "od podstaw samemu" bez użycia frameworka?
wujek2009
Czy czasami framework nie jest po to, aby przyspieszyć pracę - żebyś nie musiał pisać obsługi db, cache, auth, itd. ponieważ to już masz w pakiecie. Framework to nie gotowy CMS a jedynie zbiór narzędzi, które mają Ci ułatwić pracę.
bartek10
Tak ale symfony2 jest chyba dość "ciężkim" frameworkiem prawda? No i nie wiem czy symfony2 się akurat nadaje do tego rodzaju projektów...
thek
Owszem... Symfony2 jest ciężkie, ale idąc w tym temacie pomyśl o fakcie, że na początek chciałbyś zapewne to postawić i sprawdzić jak działa. Nie będziesz miał też od razu nie wiadomo jakiego obciążenia. Zapewne na sharedzie nie zrobisz tego co byś chciał, ale zakupisz jakiś prosty i tani VPS. To da Ci też pogląd na to co najbardziej zamula, obciąża. Z czasem możesz przepisać to na inny framework, wyrzucić niepotrzebne rzeczy lub dodać inne jak choćby dokupienie maszyn czy optymalizacje najbardziej obciążających rzeczy. Symfony2 da Ci to, że z reguły daje dość dużą abstrakcję i oderwanie od warstwy sprzętowej. Tym samym przenosiny gdzieś indziej lub zmiana konfiguracji poważniejsza, może być w miarę bezbolesna.
ohm
Zawsze możesz próbować z tym: http://silex.sensiolabs.org/ lżejsze i mniejsze smile.gif
ano
Co do "Symfony2 jest ciężki" - wybraliśmy go ostatnio do projektu pewnego high-performance API.
Wyniki testów wydajnościowych jednoznacznie pokazały, że "się nadaje"...
Obsłużył 500 req/s, avg response time : ~9ms (jedna instancja aplikacji, "czysty" S2 wykonujący zapytania do Elasticbearch).
Zupełnie gołego S2 nie testowaliśmy, ale ES miał na te zapytania jakieś 4ms narzutu. Więc uważam, że czasy rewelacyjne tongue.gif

I jeszcze ciekawostka - Silex wypadł praktycznie tak samo w testach wydajnościowych co zoptymalizowany Symfony2 tongue.gif
thek
Ja biorę "poprawkę" na to, że z S2 może zaczynać osoba, która ma takie sobie pojęcie. Taka nie zrobi tego w sposób, nazwijmy to, zoptymalizowany. Widziałem już takie podejście do S2, że osoba pisząca ową aplikację dla każdego usera hydrowała całą bazę podczas logowania. Jak to wpłynęło na wydajność, chyba nie muszę pisać wink.gif
kallosz
Gra może być pisana w czymkolwiek, najważniejsze żeby osobom piszącym było wygodnie i proces pisania ich nie spowolniał czy ograniczał.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.