Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony2][Symfony][SF2]Wykorzystanie metod kontrolerów.
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
favik
Witam,
mam kilka pytań co do pisania w Symfony 2.
1. Czy prawidłowe jest wykorzystywanie w jednym kontrolerze metod z innego kontrolera? Przez tworzenie jego obiektu?
2. Może lepiej te różne metody pomocnicze umieszczać w jakichś innych klasach menagerach np też w folderze entity?
3. Chce wykorzystać własną klasę cache (tutaj config strony itp) w postaci service'u. Który następnie do generowania cache korzystałby z metod kontrolerów? i czy tutaj nie będzie problemów z przezywaniem doctrine itp.
4. Czy ma sens przetrzymywanie w takiej własnej klasie cache wyników randerowania widoków z metod kontrolerów? Strona będzie dość dynamiczna i chciał bym podzielić ją kontrolerami na odpowiednie bloczki.
destroyerr
Cytat
1. Czy prawidłowe jest wykorzystywanie w jednym kontrolerze metod z innego kontrolera? Przez tworzenie jego obiektu?

Nie jest prawidłowe.

Cytat
2. Może lepiej te różne metody pomocnicze umieszczać w jakichś innych klasach menagerach np też w folderze entity?

Zbyt ogólne pytanie. Na pewno trzeba to wydzielić.

Cytat
3. Chce wykorzystać własną klasę cache (tutaj config strony itp) w postaci service'u. Który następnie do generowania cache korzystałby z metod kontrolerów? i czy tutaj nie będzie problemów z przezywaniem doctrine itp.
4. Czy ma sens przetrzymywanie w takiej własnej klasie cache wyników randerowania widoków z metod kontrolerów? Strona będzie dość dynamiczna i chciał bym podzielić ją kontrolerami na odpowiednie bloczki.

Czyli chcesz zrobić coś co już jest w Symfony2. Radzę jednak wykorzystać cache dostarczany razem z frameworkiem.
basso
Polecam przeczytać ten wątek: Temat: SFSF2 Pluginy Helpery Partiale Routing

favik
Ok, już wszystkie moje pomocnicze klasy z metodami przeniosłem do katalogów "model" w bundlach. Przekazuje do nich co mi akurat potrzeba (czyli doctrine itp.) z kontrolera, albo usługi. gdyż za bardzo tam nie mogłem dobrać się do tego w inny sposób. Czy to jest dobre rozwiązanie?

Druga sprawa co do cache. Przyzwyczajony byłem do tego stosowanego w smarty. Tutaj nie mogę znaleźć metod usuwających cache, gdy dane stracą swoją ważność wcześniej niż zadany czas trzymania cache. Można prosić o jakieś przykłady? Chodzi mi o cachowanie wyników działania kontrolerów, nadawanie im jakiegoś id, tak aby później można było łatwo odnajdywać i usuwać już nieaktualne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.