Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Internet "Exploder" - kompatybilność
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
benzulli
Witam

Dumny - skończyłem już header strony i chciałem brnąć dalej, wobec tego patrzę na laptopie na jakimś starym internecie explorerze jak to wygląda. Patrzę - po pierwsze to "Eko sklep" się w ogóle nie rozwija, a div "podtekst" jest pod divem "nawigacja" (a w innych przeglądarkach wszystko gra). Jak można to naprawić? Na tablecie strona elegancko działa.

Adres strony: http://bezchemii.info/porlat/index2.html
PrinceOfPersia
a o doctype słyszał? wink.gif
benzulli
Trybi smile.gif Dzięki, coś kiedyś przeleciało mi przez uszy, ale nigdy nie wiedziałem do czego to służy.
A jeszcze jedno pytanie - bo wybrałem doctype'a transitional, a słyszałem, że warto wybrać też stricte. Moje pytanie - czym to się tak na prawdę różni? Zrozumiałem z tego tak, że w wersji stricte nie można używać znaczników html "ozdobnych - prezentujących dokument" tylko wszystko robi się w cssie. A transitional to trochę tego i tamtego. Dla mnie mógłby być ten stricte, ale jakie są z tego korzyści?
erix
Cytat
Moje pytanie - czym to się tak na prawdę różni? Zrozumiałem z tego tak, że w wersji stricte nie można używać znaczników html "ozdobnych - prezentujących dokument" tylko wszystko robi się w cssie. A transitional to trochę tego i tamtego. Dla mnie mógłby być ten stricte, ale jakie są z tego korzyści?

Strict -> standards mode; Transitional -> często quirks.

Co czym jest, to poguglaj.
benzulli
Dzięki.
Wobec tego zrozumiałem, że transitional jest używane w przypadku przestarzałych stron (np. tabele a nie divy), używa się w nim przestarzałych komend i funkcji (mało używa się css'a). Strict natomiast jest to głównie poleganie na css'ie i lepsza optymalizacja strony jeżeli chodzi o kod (np. div'y, a nie tabele). Używa się tylko i wyłącznie nowoczesne funkcje. Zatem wybieram strict'a.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.