Piszę obecnie kilka pluginów do mojego projektu i chciałbym się was poradzić o rade. Ustawienia strony itp chce zapisać w bazie danych i korzystać z cacha APC ewentualnie File. Chce by dane były wczytywane podczas wczytania pluginu. Postanowiłem więc utworzyć metodę statyczną która będzie zwracać tabele z ustawieniami i przypisałem ją tablicy $config w config.php w moim pluginie. Wszystko oczywiście działa, jednak zastanawiam się czy jest jakiś lepszy sposób na taką czynność by wczytać dane z danego kontrolera czy modelu podczas wczytania danego plugina. Jak myślicie pozostać przy takim rozwiązaniu ? Jak wy byście to zrobili ?
Plik config.php w /app/Plugin/Settings/Config/
App::uses('SettingsController', 'Settings.Controller'); $config = SettingsController::hookup();
hookup w SettingsController
$settings = Cache::read('settings', 'settings'); if (!$settings) { foreach (ClassRegistry::init('Setting')->find('all') as $setting) { $settings[$setting['Setting']['key']] = $setting['Setting']['value']; } Cache::write('settings', $settings, 'settings'); } return $settings; }