Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak to zrobic
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
wojtus00
Witam czy ktos moglby mi pomoc. Mecze sie z tym kilka godzin i nie umiem do tego dojsc. Wiec sprawa wyglada nastepujaco:
  1. <?
  2. require &#092;"baza.php\";
  3. otworzbaze();
  4.  
  5. $szukaj = 'SELECT `*` '
  6. . ' FROM `cms` '
  7. . ' WHERE `temat` = \".$temat.\" LIMIT 0, 30'; 
  8. $zapytanie = mysql_query($szukaj);
  9.  
  10. if ($wiersz = mysql_fetch_array($zapytanie)) {
  11. $temat=$wiersz['temat'];
  12. $text=$wiersz['text'];
  13.  
  14.  
  15. print&#092;"<form onsubmit=post.disabled=true; action=dodawanie.php method=post>
  16. <br>
  17. Tytuł: <input maxlenght=100 size=100 name=temat value=&#092;".$wiersz['temat'].\">
  18. <input type=hidden name=co value=update>
  19. <br><br>
  20. <textarea name=text rows=10
  21. warp=VIRTUAL cols=60>&#092;".$wiersz['text'].\"</textarea>
  22.  
  23. <br><br>
  24. <input type=submit value=Edycja name=post>&#092;";
  25. }
  26. ?>

Chce zrobic tak zebym mogl edytowac dane w mysql`u ale nie chce mi wartosci przekazac do formularzy. Podejrzewam ze jest gdzies glupi blad a nie wiem gdzie. Do tej strony przesylam linkiem dana

temat

i wedlug tej danej chcialbym znalezc wpis i zeby on wyswietlil sie w formularzu a pozniej zebym mial mozliwosc go edytowac.

Edycje juz mam gotowa tylko nie wiem co robie zle ze mi nie przekazuje tematu i tresci do formularza. Wyswietla sie calkiem pusta strona i nie wiem dlaczego.

Pomozcie...
SongoQ
Zrob sobie echo $szukaj skopiuj to co Ci zwroci wklej do np phpMyAdmina i zobacz co dostaniesz i wtedy szukaj bledu.

Nie rozumiem co w kodzie w zapytaniu robi WHERE `temat` = ".$temat." mozesz opisac co tam przekazujesz?
wojtus00
mm tabele... w ktorej mam wartosci...

temat oraz tresc...

i teraz...

Chcialem zeby wlasnie Select`em znalezc ten wpis ktory jest zatytulowany temat i zeby wkleic go do formularza.. pozniej naciskam na edytuj i zmienia mi to co jest aktualnie w bazie na odpowiednie zmienione dane.

zeby to dzialalo tak jak na tym forum po kliknieciu na edytuj....
yavaho
Moze blad jest w tych cudzyslowach? Nie chce mi sie tego testowac, ale sprubuj w ten sposob wyswietlac formularz:
  1. <?php
  2. print('<input maxlenght=\"100\" size=\"100\" name=\"temat\" value=\"'.$wiersz['temat'].'\">');
  3. ?>
To tylko jedna linijka kodu ale zwoc uwage na te cudzyslowia.
SongoQ
print_r($wiersz) zwraca Ci poprawna tablice?
spenalzo
<input type=text value=ala ma kota> wyswietli pole tekstowe z tekstem "ala"
<input type=text value="ala ma kota"> wyswietli pole tekstowe z tekstem "ala ma kota"
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.