Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Podwójny SELECT w zapytaniu ale nie subqueries!
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
RAPTOR_UK
siema
Staram sie od paru dniu wpasc na pomysl z podwojnym selectem w zapytaniu, ale nic mi nie wychodzi :/

Otoz sprawa wyglada tak:
Zrobilem jakis tam skomplikowany select, a na koncu jako dodatkowa kolumna chce zrobic 'wynik obliczen i przedstawienie go w postaci slowa z innej tabeli' z innych zupelnie recordow.

Powiedzmy ze baza wyciagnieta z mojego SELECTA wyglada tak:

ID|NAZWA| TYTUL|
1 | COS1 | TITLE1
2 | COS2 | TITLE2
3 | COS3 | TITLE3

A chcialbym aby wygladalo to tak:
ID|NAZWA| TYTUL| WYNIK W POSTACI SLOWA Z INNEJ TABELI|
1 | COS1 | TITLE1| ZENEK
2 | COS2 | TITLE2| RYSIEK
3 | COS3 | TITLE3| STACH

No i problem w tym, aby wykonac count tej dodatkowej tabeli tez potrzebny jest jakis tam troszke skomplikowany SELECT z innej bazy

Szukalem w manualu i nie moge problemu rozwiazac. Aby problem sie rozwiazal wydaje mi sie ze potrzebny by byl SELECT w SELECT'cie - cos podobnego do tego (z tym ze tak sie nie da, bo mysql tego nie akceptuje): SELECT t1.id, t1.nazwa, t1.tytul, (SELECT t2.names from t2 where costam2=costam3 && 2+2) from t1 where costam=costam1

Czy ktos mnie rozumie? smile.gif ewentualnie prosze o podanie rozwiazania ktore istnieje na powyzszy SELECT juz napisany, ale ktorego mysql nie akceptuje

pozdrowka dla zapalencow MYSQL smile.gif
popbart
Nie wiem czy ktoś cię zrozumie bo najpierw mówisz że chcesz mieć count a po potem pokazujesz Zenka i Ryśka.
A count się robi się tak:
  1. SELECT t1.id, t1.nazwa, t1.tytul,count(t2.id) AS ile
  2. WHERE t1.id=t2.id
  3. GROUP BY t1.id
RAPTOR_UK
racja, juz zmieniam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.