Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: insert do tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
peklo
Witam
Mam pytanie odnośnie insertu. Mam jedną tabele główną i tabele pomocniczą połączoną z tą tabelą.
I teraz mam dynamcziną liste rozwijalną kategorii . Wybieram np:
komputer->laptop->hp gdzie komputer to value1,laptop 2 i hp 3.
I teraz.
Czy value 1,2,3 wrzucić do tabeli pomocniczej ze strukturą
id_ogloszenia - gdzie id pobierz z tabeli głównej np 10
id_kategorii - w tym przypadku wstawi 1,2,3.
Czy może stworzyć tabelę z inną strukturą

chodzi mi o to że jak doda do tabeli to będe mieć przykładowy rekord
id_ogloszenia 10, id_kategorii 1
id_ogloszenia 10, id_kategorii 2
id_ogloszenia 10, id_kategorii 3

Teraz jak napisać zapytanie z Like żeby znaleźć odpowiedni rekord, (id_kategorii LIKE in)?
Dynamiczna lista rozwijalna ma taką nazwę:
pierwszy select <select name=search_category>
kolejne selecty generowane automatycznie <select name=sub_category>
Czyli search_category=komputer i dwa kolejne sub_category

I drugie pytanie. Chciałbym znaleźć np id z nr 1 i dlaczego jak pisze LIKE '%{$_POST['word3']}%' to pobiera mi wszystkie z 1 czyli 1,14,111 itd. A jak napiszeLIKE '{$_POST['word3']}' czyli bez % to nie pobiera mi nic.
mar1aczi
Sprawdź, co dokładnie dostajesz w $_POST['word3'] -> var_dump lub print_r
Poczytaj, jak działa LIKE -> http://uazz.pl/index.php/mysql/375-mysql-o...arciu-o-wzorzec
peklo
jeśli chodzi o ten dynamiczny select to przy wyborze jednej kategorii i dwoch podkategorii mam:
[search_category] => Array ( [0] => 2 ) [sub_category] => Array ( [0] => 12 [1] => 35 )

I teraz jak z tego stworzyć tabelę żeby można było później odnieśc się do wyszukiwarki

Czy search_category dać w tabeli głównej, a sub_category w pomocniczej?
mar1aczi
Jaką tabelę chcesz tworzyć i po co?
Masz wykonać "select co_tam_chcesz from nazwa_tabeli where tu_obrobione_to_co_masz: [search_category] => Array ( [0] => 2 ) [sub_category] => Array ( [0] => 12 [1] => 35 )".
peklo
to jest tabela z przykładowymi kategoriami którą pobieram do formularza. i teraz ten formularz wypełniam danymi i wysyłam do bazy
No i chcę zrobić tabelę do której te dane będa wysyłane

do tabeli pierwszej wysyłam
opis,nazwe,miasto itd..

A co z ta kategorią? Jak i do jakiej tabeli ją wysłać i jaką zrobić strukturę. Przecież mam 1 zmienną "search_category" i
dwie lub nawet trzy zmienne "sub_category". Kumasz juz o co mi kaman?

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.