Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] Wyszukiwarka
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
e-konrad
Witam,
mam bazę z klientami, każdy z nich przypisany jest do województwa. W formularzu wyszukiwania użyłem chceckboxy w których name i value odpowiada id wojewodztwa.
Mam problem ze zdefiniowaniem zapytania do bazy w przypadku gdy w formularzu zaznaczę więcej niż jedno województwo. Wartości każdego z checkboxów odbieram w osobnych zmiennych. Myślałem o tablicach ale jak wtedy wyglądałby warunek w zapytaniu.
Proszę o jakieś podpowiedzi, pomysły, sugestie może dzięki nim wpadnę na jakiś sensowny pomysł
ghost1511
Osobiście zrobiłbym to w tablicy.

Dane powinny trafiać do Twojego skryptu mniej więcej w formacie:
  1. $zaznaczone_wojewodztwa = array(
  2. 'wielkopolska',
  3. 'małopolska'
  4. );

A wtedy możesz złączyć warunek zapytania np implode.
nospor
@ghost1511 w tablicy mają byc ID wojewodztwa a nie jego nazwy. Nazwy raz ze są niepotrzebne, dwa ze sa zbedne wink.gif
ghost1511
Podałem przykład. Równie dobrze mogą tam być id województw wink.gif
e-konrad
Dzięki za świetny pomysł

gdy z formularza wysyłam w tablicy zaznaczone województwa, to:

1. echo "wojewodztwo_id=".implode(' AND wojewodztwo_id=',$woj);

daje mi pożądany efekt, natomiast gdy dodam powyższe do zapytania, nic mi nie znajduje.
moje zapytanie sql:
  1. SELECT * FROM klient WHERE wojewodztwo_id=".implode(' AND wojewodztwo_id=',$woj)

Znalazłem błąd, operator OR a nie AND. Dzięki za pomoc
nospor
A czy twoj rekord moze nalezec jednoczesnie do 5-ciu wojewowdztw? Watpie. Raczej ci chodzi o to by znalazl rekordy ktore należą do ktorego z podanych wojewodztw, a nie do wszystkich naraz.

SELECT * FROM klient WHERE wojewodztwo_id in (".implode(',',$woj).")....
e-konrad
Dzięki,
Twoje zapytanie zwraca mi ten sam wynik co:
  1. SELECT * FROM klient WHERE wojewodztwo_id=".implode(' OR wojewodztwo_id=',$woj)

ale Twoje jest bardziej przejrzyste dzięki operatorowi IN
nospor
Cytat
Twoje zapytanie zwraca mi ten sam wynik co:
Wiem. Jednak gdy ja pisalem swojego posta, to twoj post stanal na tym, ze miales AND a przez co miales zle wyniki a konkretnie ich brak. Tak wiec napisalem ci jak to sie prawidlowo robi. A uzylem IN, gdyz jak sam napisales jest bardziej przejrzyste
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.