Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Google Maps] Wyszukiwanie najbliższego punktu
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
deha21
Mam z bazie danych zapisane lokalizacje danych punktów na mapie (format: 45.95264501718158, 17.598408430427526). Na mapie mam zaznaczony punkt mojej lokalizacji (geolokalizacja) i chciałbym, żeby w bazie danych wyszukało mi punkt najbliższy mojej lokalizacji. Słyszałem, że się coś takiego da zrobić dzięki jakiejś funkcji w bazie MySQL, ale kompletnie nie wiem jak. Pomożecie?
deha21
Ok już sobie poradziłem. Musiałem rozdzielić tabelę na LAT i LNG. Przykład kodu był zresztą w dokumentacji Google Maps, ale ciężko się tam dogrzebać. Teraz mam tylko problem, żeby wyjąć z mapy moją lokalizację (poprzez geolokalizację googlową) i wrzucić ją do PHP, tak żeby odpowiednie koordynaty wrzucić do zapytania MySQL. Jakieś pomysły? Sam kod na geolokalizację mam i działami wyznaczając trasę z punktu A do punktu B, ale nie wiem jak przerzucić te dane do zapytania MySQL.
Pyton_000
Po ustaleniu lokalizacji Ajax
deha21
Cytat(Pyton_000 @ 26.06.2014, 10:51:19 ) *
Po ustaleniu lokalizacji Ajax

Próbowałem Ajaxem ale nie bardzo mi to szło. Zrobiłem inaczej - przekirowałem na stronę w której następuje geolokalizacja, a następnie javascript przekierowuje na odpowiednią stronę przekazując zmienną $_GET do adresu. Wtedy na tamtej stronie ściągam sobie $_GET i już mogę kombinować. Problem mam natomiast inny, mało pasujący do działu MySQL, ale... mapa źle lokalizuje moje miejsce nie zależnie od tego czy korzystam z wifi czy z internetu w telefonie. Zazwyczaj pomyłka sięga do kilometra, ale raz pokazało że jestem w mieście oddalonym ode mnie o 20 kilometrów... Dziwne bo w aplikacja Google Maps dobrze wskazuje moje położenie. Tylko na mojej stronie jest raz dobrze, a raz źle.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.