Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: MySql połączenie zdalne
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
mateuszstr1994
Witam, mam problem z połączeniem się z bazą danych MySql przez konsole. Hosting pozwala na zdalne połączenie---> Wpisuje poprawnie polecenie w konsole. Problem przedstawia się następująco: Wszystko jest w porządku przez pierwsze 2 dni po formacie. Z łatwością się łączę z bazą danych za pomocą następującego kodu: mysql -h host -u nazwa -phaslo. Problem następuje po 1-2 dniach korzystania. Z powodów mi nieznanych. Serwer MySql PRZESTAJE WIDZIEĆ PARAMETR -h. Wywala mi następujący błąd: access denied for user 'user@'localhost'. Ewidentnie widać, że program źle interpretuje parametr -h. Kiedy pingu hosta, pakiety dochodzą bez problemu. Dlaczego MySQL nie widzi hosta ? Próbowałem resetować serwer niekiedy to pomaga ,ale zwykle nie przynosi to żadnego pożytku. Problem występuje zarówno na Windowsie jak i na UBUNTU. Bardzo proszę o szybką pomoc.
Pyton_000
Łączysz się zdalnie czyli:
mysql -h 123.123.123.123 -uuser -p

czy łączysz się po ssh do serwera a potem łączysz się z mysql
mateuszstr1994
Korzystam z hostingu: linuxpl.com . Aktualnie dostęp do SSH jest wyłączony. Łaczę się za pomocą podanego adresu hosta do połaczen z serwerem MySQL. Właśnie właczyłem połączenie SSH. Zobaczymy czy pomoże.

Wszystko jest w porządku kiedy łącze sie najpierw z serwerem za pomocą Putty i protokołem SSH a potem z bazą danych . Widze że muszę ten sposób wykorzystywać do połączen z Bazą. Dalej mie nurtuje,ciekawi powód występowania początkowego porblemu. Dlaczego poprzednie połączenie działało przez 1-2 dni ? Dlaczego host udostępniany do połączen beżposrednich z bazą MySQL jest żle intepretowany przez konsole ? Bardzo dziękuje wszystkim za chęć przeczytania mojego tematu. Osiągneliśmy pośrednie rozwiązanie problemu. Bardzo dziękuje wszystkim za pomoc.
Turson
Cytat
Wszystko jest w porządku kiedy łącze sie najpierw z serwerem za pomocą Putty i protokołem SSH a potem z bazą danych

Możliwe że host MySQL istnieje tylko lokalnie dla serwera, a z zewnątrz nie. W MySQL Workbench jest opcja połaczenia z bazą danych przez SSH.
mateuszstr1994
Cytat
Możliwe że host MySQL istnieje tylko lokalnie dla serwera, a z zewnątrz nie. W MySQL Workbench jest opcja połaczenia z bazą danych przez SSH.

Odblokowałem dostęp zdalny do bazy danych MySQL(posiadam adres hosta umożliwiający dostep zdalny za pomocą konsoli oraz odblokowany dostęp dla dowolnego IP). Hosty z których możemy połączyć się do bazy(localhost, %, adres hosta). Wszystko wydaje sie prawidłowo być skonfigurowane. WIęć ta przyczyna raczje odpada.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.