Kahras
8.02.2015, 23:14:18
Witam mam pytanie jaki wdlg was bedzie najlepszy framework pod strone go Tibii?
Chodzi mi o taki gdzie bedzie latwy w obsludze a zarazem bedzie posiadal duzo poradnikow w jezyku polskim.
Chodzi glownie o strone z logowaniem, tworzeniem postaci, statystykami itd.
SpiritCode
9.02.2015, 06:31:56
PHP?
Ma dużo poradników. Oficjalna dokumentacja w większości w języku polskim.
Wchodząc do tematu miałem w głowie "o koleś będzie pisał sobie gierkę" a Ty po prostu chcesz mieć stronę do OTS.
Nie wiem czy jest sens zaprzęgać Frameworka do logowania, tworzenia postaci i statystyk.
Jeśli już musisz to może Kohana albo Laravel. Można znaleźć poradniki w naszym języku ale są z reguły ubogie i niedokładne.
Moja rada: spróbuj to napisać bez żadnego frameworka - będzie szybciej niż uczyć się czegoś nowego i później będziesz wiedział o co chodzi w każdej linijce kodu.
Druga opcja to poszukaj jakiegoś miłego CMS, który łatwo Ci będzie dostosować do swoich potrzeb. Na Wordpressie widziałem już różne cudawianki. Może coś w tym kierunku?
Kahras
9.02.2015, 21:21:24
Cytat(SpiritCode @ 9.02.2015, 06:31:56 )

PHP?
Ma dużo poradników. Oficjalna dokumentacja w większości w języku polskim.
Wchodząc do tematu miałem w głowie "o koleś będzie pisał sobie gierkę" a Ty po prostu chcesz mieć stronę do OTS.
Nie wiem czy jest sens zaprzęgać Frameworka do logowania, tworzenia postaci i statystyk.
Jeśli już musisz to może Kohana albo Laravel. Można znaleźć poradniki w naszym języku ale są z reguły ubogie i niedokładne.
Moja rada: spróbuj to napisać bez żadnego frameworka - będzie szybciej niż uczyć się czegoś nowego i później będziesz wiedział o co chodzi w każdej linijce kodu.
Druga opcja to poszukaj jakiegoś miłego CMS, który łatwo Ci będzie dostosować do swoich potrzeb. Na Wordpressie widziałem już różne cudawianki. Może coś w tym kierunku?
Wlasnie z Laravelem jest problem bo jest bardzo malo poradnikow;/
Sobak
10.02.2015, 06:23:06
Poradników jest ogrom, tylko niestety nie po polsku. Rozumienie dokumentacji po angielsku w tej dziedzinie jest konieczne i prędzej czy później od tego nie uciekniesz.
Kohany bym jednak nie polecał, zbyt dawno aktualizowana i chyba już nawet oficjalnie porzucona.
SpiritCode
10.02.2015, 06:36:58
Cytat
Kohany bym jednak nie polecał, zbyt dawno aktualizowana i chyba już nawet oficjalnie porzucona.
Faktycznie Kohana przystanęła z rozwojem. Aczkolwiek wydaje mi się, że cały czas coś się dzieje na githubie tego frameworka.
Mimo to fakt, że jest od dawna nie aktualizowana w niczym nie przeszkadza. Wszystko dalej działa świetnie. Co jakiś czas wypuszczane są nowe moduły i są one aktualizowane.
Cytat(SpiritCode @ 9.02.2015, 06:31:56 )

w FW chodzi o to żeby jeszcze inni rozumieli co piszesz.. gwarantuje Ci że nikomu nie będzie się chciało wchodzić w czysty kod osoby nie doświadczonej jeśli go nie przepisze na FW albo na nowo po kilku latach pisania w php.
pasman
15.02.2015, 23:21:47
lepiej skorzystać z frameworka. w frameworku możesz używać czystego php,
a w razie potrzeby skorzystać z gotowców.
np. logowanie, layouty i skórki , zabezpieczenia przed csrf,xss, obsługa cache,
baz danych i formularzy przeważnie jest już w frameworkach
zaimplementowana lub wspierana.
przyjemną rzeczą są też generatory,które tworzą przykładowe widoki
oraz formularze dla tabel z bazy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.