Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SF][Symfony2] Konfiguracja aplikacji
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
mrWodoo
Witam, jak najlepiej zarządzać konfiguracją aplikacji (blog)? Chodzi mi o przechowywanie takich informacji jak: tytuł bloga, "motto", nazwa aktualnie używanego szablonu itd. (takie, które będzie się zmieniać z panelu admina).

Baza danych czy plik? (settery i gettery)
Damonsson
Pewnie, że baza. Wszystko i tak jest cacheowane. Skąd Ci przyszedł pomysł z plikami?
mrWodoo
Dopiero zaczynam z SF. Wiem, że są jakieś pliki config, parameters itd. smile.gif Jest jakiś gotowy system czy trzeba to napisać? (Np model tj. entity)
Damonsson
Ale one służą do trzymania raczej stałych. A skoro będziesz to edytował w panelu admina to po prostu w bazie.

Co do gotowego systemu, jeśli chodzi Ci o cały system bloga to na pewno są jakieś Bundle Blogi, poszukaj w google.
mrWodoo
Chodzi mi o system konfiguracji tongue.gif
ikssde
Takie też na pewno znajdziesz, ale nic trudnego w zrobieniu tego samodzielnie. Tworzysz tabelę z polem na klucz i wartość i to wszystko.
mrWodoo
No nic trudnego, po prostu się pytam bo nic nie znalazłem "built-in", a nie chciałbym pisać czegoś, co już by było w FW smile.gif
Damonsson
Niczego takiego nie ma w Symfony, musisz to samodzielnie zrobić. Takie funkcje wyszłyby poza zakres tego co ma robić framework i podchodziłyby pod jakiś CMS, czym Symfony na pewno nie jest.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.