Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inny][SF2]Autoryzcja
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
aras785
Witam.

Zacząłem uczyć się symfony i nie potrafię sobie poradzić z autoryzacją...

1) Czy autoryzacja istnieje jedna dla całej aplikacji (np. front, admin) tylko role są inne?
2) Gdzie wybrać jaką nazwę posiada pole "password" (mam np. hasło)?
3) Gdzie jest ten etap autoryacji bo nie bardzo widzę kontrolera który ładnie to pokazuje (i tak samo wylogowywanie)
4) Jakie zasoby mam po zalogowaniu się? W sensie jakie dane są przechowywane o uzytkowniku itd...

Proszę o prosty przykład lub wytłumaczenie.

Pozdrawiam

podbijam...
Crozin
Czy zapoznałeś się w ogóle z dokumentacją? http://symfony.com/doc/current/components/...rity/index.html Przede wszystkim działy dotyczące uwierzytelniania Cię interesują.

1. Nie, FW udostępnia wiele mechanizmów do uwierzytelniania i autoryzacji.
2. Pole hasło w czym? Formularzu, bazie danych?
3. W dokumentacji jest to co prawda opisane, ale uwierzytelnianie wykonywane jest przy zdarzeniu kernel.request czyli jeszcze przed "etapem kontrolerów". Tak samo wylogowywanie.
4. Zależy to od użytego mechanizmu. Ale można powiedzieć, że będziesz miał obiekt typu (Advanced)UserInterface.
aras785
Znasz jakiś przykład prostej autoryzacji z bazą danych? + role wink.gif (nie chce fosuserbundle).

Pozdrawiam smile.gif
Crozin
1. Nie musisz używać FOSUserBundle'a, ale możesz chociaż podejrzeć jak działa przecież.
2. W dokumentacji jest to na prawdę opisane. Nie potrzebujesz niczego specjalnego.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.