To moje pierwsze eksperymenty z ZF2, nie wiem w jaki sposób podejść do tematu, nie chodzi mi też o gotowe rozwiązanie tylko o wkazanie 'którędy droga' ...

Mam formularz który będę zapisywał w bazie, niektóre pola z tego formularza będą jednak nietypowe:

1) Parę pól select z tego formularza musi pobrać z bazy tablicę do wyświetlenia.
2) Parę pól jest złożonych, np: pole 'produkt' składa się z pól: select z tablicą pobraną z bazy, polem typu text i polem button 'dodaj do tabeli'. Dane z tych dwóch pól tworzą tabelę produktów, która jest zapisana w bazie pod nazwą 'produkt'. Czyli te dwa pola nie należą do głownego formularza i obsługiwane będą za pomocą JS/jQuery aby wygenerować tabelę produktów.

Tworzenie foma z pojedynczymi polami i zapis do bazy jest dla mnie całkowicie jasny - nie wiem co zrobić jednak tymi dwoma punktami, bedę wdzięczny za wskazanie drogi :)

---
update:
Ok, z tworzeniem formularza poradziłem sobie. Dodałem oddzielne formy do złożonych pól - tylko teraz jak ja je mam zwalidować ? Czy w ogóle to jest możliwe ? Przecież nie wysyłam tych dodatkowych formów.

---
update:
Walidacja możliwa jest przez Ajax.

myślę że temat został wyczerpany :)