Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SF2][Symfony][Symfony2] System logowania użytkownika
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
aras785
Witam.

Uczę się cały czas symfony2 i teraz przyszedł czas na logowanie użytkowników ale trochę w inny sposób niż pokazane jest w dokumentacji.

Mam sobie taką tabele:

Users:
[id][login][password][activate_hash][active][date]

i jak zrobić w symfony2 aby sprawdzał czy:
1 - login i hasło się zgadzają
2 - jeśli pkt 1 jest ok to czy activate_hash == 1 (+odpowiedni błąd )
3 - i czy active == 1 (+odpowiedni blad)

Proszę o pomoc i wytłumaczenie mi tego. Za dużo dzieje się tutaj z automatu i nie potrafię tego ogarnąć...
Crozin
Chyba wystarczy tutaj w pełni standardowy mechanizm logowania. Ważne by obiekt reprezentujący użytkownik implementował AdvancedUserInterface. Punkt drugi realizuje isCredentialsNonExpired(), punkt trzeci isEnabled().
prz3kus
Najlepiej od razu się przystosować do FOSUserBundla, ułatwa życie smile.gif
aras785
Cytat(prz3kus @ 13.07.2015, 10:26:35 ) *
Najlepiej od razu się przystosować do FOSUserBundla, ułatwa życie smile.gif

Wiem ale chcę poznać mechanizm. Bo na 100% będzie potrzebna modyfikacja FOSUserBundle po to co napisałem i nie będę potrafić to zrobić.

Jak dodać takie komunikaty itd... dalej nie wiadomo
prz3kus
Czemu zatem nie chcesz korzystać z User Entity i gotowych metod?
aras785
Chcę ale i tak będę musiał przystosować je do moich potrzeb. I tak jak wyżej napisałem będę chciał zrobić warunki przy logowaniu.

A co gdy będę miał grupy ($user->group) i zechcę im zablokować dostęp do logowania (np. $user->getGroup==2) ? O takie rzeczy mi chodzi..

Pozdrawiam
prz3kus
To wyszukasz userów o danej grupie i wylaczysz/zablokujesz im konta? smile.gif
Crozin
Z FOSUsera faktycznie można skorzystać, ale warto znać sam mechanizm/sposób działania. Jest taka usługa jak security.user_checker (domyślna implementacja), którą możesz rozbudować o swoje własne, dodatkowe warunki.
aras785
Dziękuje za nakierowanie. Pomogło mi to bardzo.

Niedługo zacznę implementować mechanizmy autoryzacji i może wrócę z kolejnymi problemami smile.gif

ps. bałem się o wydajność symfony2 bo w trybie dev na dość dobrym kompie śmigało bardzo wolno ale gdy włączyłem tryb prod jest mega szybko biggrin.gif

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.