Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: kolumna uzupełniana na podstawie zmieniającej się innej kolumny.
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
mihmih
witam,

chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwe rozwiązanie mojego problemu.

Postaram się go opisać. Moja firma zamawia towar u innej firmy. Tworze zamówienie na towar1 z firmy1 do którego jest przypisana cena 15 zł. Ale potem firma1 zmienia tą cenę na 20 zł. Nie ma problemu, zmieniam w tabeli i wybierając towar1 mam już nową cenę 20 zł. Tylko teraz przy generowaniu jakiegoś raportu z wcześniejszego okresu wskakuje mi tam cena 20 zł co jest nieprawdą i raport jest zły.

Czy można w tabeli towarów zrobić kolumnę aktualna_cena i w przypadku składania zamówienia, w innej tabeli (pozycje zamowieniowe z kolumnami: id_zamowienia, id_towaru, cena_w_zamowieniu) w kolumnie cena_w_zamowieniu ustawiałaby się bieżąca aktualna_cena?

Oczywiście chodzi o to żeby to sie robiła automatycznie poprzez komendę w MySqlu. Można z góry narzucić przy tworzeniu nowego rekordu wartość kolumny jako liczbę z innej, powiązanej tabeli?
trueblue
Najlepsza w tym przypadku byłaby tabela historii cen:
id_produkt
data_od
data_do
cena

Powiązanie poprzez id_produkt oraz warunek na data_od/data_do wedle okresu raportowania.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.