Wiem, że jest już trochę tematów z dwuwymiarową tablicą, przeczytałem sporo i próbuję coś stworzyć, ale pół dnia nie mogę sobie uzmysłowić tego do końca.
Po krótce, co chcę zrobić:
Mam bazę danych która przechowuje koordynanty obiektów:
id login mapa tilex tiley idtile
26 P4nch0 podworko 7 16 494
25 P4nch0 podworko 6 15 494
24 P4nch0 podworko 8 15 494
23 P4nch0 podworko 12 11 494
22 P4nch0 podworko 12 9 494
21 P4nch0 podworko 12 9 494
Chcę pobrać z bazy danych tablę w tej postaci, by dla każdego z rekordów wczytać obiekt w odpowiednich koordynantach.
Doszedłem do takiej formy:
Plik startdanemapa.php
if ($conn) { // zapytanie do bazy danych } for ($rzad=0;$rzad<10;$rzad++) { for ($kolumna=0;$kolumna<$numrows;$kolumna++) $tablica[$rzad][$kolumna]=$rek; } //wyświetlanie wartości z tablicy
żeby było zabawniej, muszę przekazać to do kodu JS, tak więc na końcu wystepuje wysyłanie, a tutaj wczytywanie i wyświetlanie(to nie php, ale daje w takich znacznikach dla lepszego odczytu):
$(document).ready(function(){ $.ajax({ type:"GET", /*Informacja o tym, że dane będą pobierane*/ url:"startdanemapa.php", /*Informacja, o tym jaki plik będzie przy tym wykorzystywany*/ contentType:"application/json; charset=utf-8", /*Informacja o formacie transferu danych*/ dataType:'json', /*Informacja o formacie transferu danych*/ /*Działania wykonywane w przypadku sukcesu*/ success: function(json) { /*Funkcja zawiera parametr*/ /*Pętla typu for...in języka Javascript na danych w formacie JSON*/ for (var klucz in json) { var wiersz = json[1][klucz]; /*Kolejne przebiegi pętli wstawiają nowy klucz*/ var dane = wiersz[1][2]; } console.log(dane); }, /*Działania wykonywane w przypadku błędu*/ error: function(blad) { alert( "Wystąpił błąd"); console.log(blad); /*Funkcja wyświetlająca informacje o ewentualnym błędzie w konsoli przeglądarki*/ } }); });
Jest ktoś w stanie pomóc wyprostować to?
Z góry dzięki.