Mam taki "case". Od lutego będę pracował na 2 komputerach w dwóch różnych lokalizacjach (częściowo pracuję w domu częściowo w firmie, bo zmieniamy się z żoną). Rozwijam kilka aplikacji i szukam sposobów na synchronizację środowisk dev. Z plikami nie ma problemu bo jest git + serwer zdalny, na który sobie wszystkie zmiany pushuje na koniec dnia. Problem natomiast jest z bazami, bo wiadomo w czasie developerki różne rzeczy się zw bazach zmienia.
Pomysły jakie mi przychodzą do głowy to:
- baza na zdalnym serwerze, ale to się wiąże z małą responsywnością i ewentualnymi kłopotami przy przetwarzaniu większych partii danych w bazie
- skrypcik, który na koniec dnia dumpuje mi bazę do pliku na droopbox
Ale może są jakieś inne sposoby na rozwiązanie tego kłopotu - myślałem o jakichś historiach typu replikacje, ale to chyba strzelanie z armaty do wróbla + kłopot, bo jak pracuję 2 dni w jednej lokalizacji, to drugi komputer jest oczywiście wyłączony.
Oczywiście najwygodniejszy byłby laptop, ale nie chcę go wozić ze sobą, bo po drodze do pracy często robię treningi na basenie lub biegam w lesie i nie chcę zostawiać sprzętu bez nadzoru + często do pracy jeżdżę rowerem 20km w jedną stronę, więc targanie sprzętu nie wchodzi w grę (chyba, że intel kiedyś swój pocket stick wyda w rozsądnej cenie i z parametrami do developerki ;-) )