mam kwerendę, w której chciałbym mieć dodatkową kolumnę porządkową LP. Znalazłem w necie takie cos jak rownum, ale nie wiem co zrobić żeby ta kolumna na sztywno zaczynała mi się od jedynki i szła w dół. Teraz mam kolejność przypadkową, a z ORDER BY też przypadkową, ale już inną. Poniżej moje zapytanie:
SELECT @rownum:=@rownum+1 AS `lp`, AVG( REPLACE( ROUND( ( `oceny`.`ID_kryt1` * `waga1` + `oceny`.`ID_kryt2` * `waga2` + `oceny`.`ID_kryt3` * `waga3` + `oceny`.`ID_kryt4` * `waga4` ) / ( `waga1` + `waga2` + `waga3` + `waga4` ), 2 ), '.', ',' ) ) AS `srednia`, `zamawiajacy`.`ID_zamawiajacego`, `zamawiajacy`.`nazwa_firmy`, AVG( `oceny`.`ID_kryt1` ), AVG( `oceny`.`ID_kryt2` ), AVG( `oceny`.`ID_kryt3` ), AVG( `oceny`.`ID_kryt4` ) FROM { oj `firma`.`oceny` AS `oceny` RIGHT OUTER JOIN `firma`.`zakupy` AS `zakupy` ON `oceny`.`ID_zakup` = `zakupy`.`ID_zakupu` }, `firma`.`zamawiajacy` AS `zamawiajacy`, `firma`.`wagi_ocen` AS `wagi_ocen`, (SELECT @rownum:=0) r WHERE `zakupy`.`ID_sprzedajacego` = `zamawiajacy`.`ID_zamawiajacego` GROUP BY `zamawiajacy`.`ID_zamawiajacego` ORDER BY `srednia`
Co należy zmienić aby pierwszy wiersz już po ORDER BY miał "jedynkę", drugi "dwójkę" itd?