Mam tabelę players a w niej kolumny || nr | player_id | team_id | zawodnik | sezon | pkt || - indeksy mogą się powtarzać, są to linijki statystyczne graczy każdego meczu w sezonie, więc dla każdego player_id istnieje kilka rekordów.
Mam również drugą tabelę druzyny a w niej kolumny || team_id | team_name | sezon || - tu również indeksy się powtarzają ale nie ma dwóch identycznych rekordów. Po prostu różne drużyny w różnych sezonach miały różne nazwy. Id drużyny się nie zmienia, ale nazwa tak w zależności od sezonu.
I teraz chciałbym z tabeli players wyciągnąć sumy zdobywanych punktów dla poszczególnych graczy w wybranym sezonie (na przykładzie 2015/2016) Z tym sobie jeszcze radzę przez polecenie
SELECT SUM(players.pkt), players.player_id, players.team_id, players.sezon ,players.nr, players.zawodnik FROM players WHERE sezon='2015/2016' GROUP BY player_id ORDER BY SUM(players.pkt) DESC LIMIT 30
I działa wyśmienicie, tak jak tego oczekuję.

Próbowałem kombinować
ale niestety wyskakuje mi komunikat Trying to get property of non-object i już nie mam pomysłu co z tym zrobić :/
SELECT SUM(players.pkt), players.player_id, players.team_id, players.sezon ,players.nr, players.zawodnik, druzyny.team_name FROM players LEFT JOIN druzyny ON (druzyny.team_id=players.team_id) WHERE sezon='2015/2016' GROUP BY player_id ORDER BY SUM(players.pkt) DESC LIMIT 30