Cytat(destroyerr @ 1.08.2016, 08:36:37 )

Zawsze tak rozpatrujesz każdy element przykładu?
jeśli oficjalna dokumentacja tłumaczy coś generalnego na podstawie życiowego przykładu to lepiej jeśli zrozumiem co jest w tym życiowym przykładzie niezbędne a co dodatkiem.
Po prostu głowiłem się cóż to ma być za specjalnie dostarczana konfiguracja z różnych źródeł. Już wiem, że to może być byle gówno.
------------------
takie se notatki zrobiłem:
# c.- dyrektywa w serv. cont. w której podaję metodę innej klasy dzięki której automatycznie, na dzień dobry mam wypełnioną danymi właściwość tworząc serwis (wszystko jest decoupled i dynamiczne)
# implementacja. Występują 3 komponenty. Klasa posiadająca dane. Klasa (klasy) potrzebująca danych. Klasa Konfigurator pośrednicząca w dostarczeniu dancyh.
# ... - Klasa posiadająca dane. ta klasa jest odpowiedzialna za przygotowanie danych które otrzyma serwis. Nie ważne jak (dynamicznie na podstawie konfiguracji), skąd i kiedy
#......ważne by miała jedną, niezmienną metodę, którą mogę odebrać przygotowane dane.
# ... - Klasa potrzebująca danych. ta klasa ma jakąś swoją funkcjonalność i jedną niezmienną metodę odbierającą dane i przypisującą je do właściwości.
# ... - Klasa Konfigurator. ona jest kluczowa, i niezmienna. posiada metodę która pośredniczy w dostarczeniu danych. To tę metodę wywołuję w dyrektywie ''configurator''
# ...- każda z powyższych klas ma zdefiniowaną usługę.
# ... - każda usługa tworzona jest automatycznie, w łańcuchu wywołań, bo usługi wywołują się automatycznie dyrektywami ''arguments'' i ''configurator''
# zalety. - (decouple) mógłbym to wszystko robić bezpośrednio w klasie która potrzebuje dane, ale wtedy byłbym sztywno powiązany.
# ....dzięki temu mam czystą implementację usługi niezależną od obiektów dostarczających konfigurację
# ...- gdy mam serwis który potrzebuje skomplikowanych ustawień na podstawie danych konfiguracji z różnych źródeł, serwisów.
# ...- gdy mam wiele obiektów dzielących wspólną konfigurację
# w efekcie. - używam w projekcie dowolnie metod serwisu nie martwiąc się jak i kiedy zostanie wypełniony danymi, a później w trakcie działania programu,
# .....np na podstawie danych z konfiguracji ustawiam dane w oddzielnej klasie. Grunt by zapewnić by jedna metoda tej klasy dostarczała dane.