rkolida
26.01.2005, 00:41:28
witam,
czytam juz jakis czas o podobnych problemach opisywanych na tym forum, ale znajduje glownie problemy uzytkownikow korzystajacych z windowsa.
mam serwer na linuksie, dystrybucja PLD, korzystam z MySQL i laczac sie wpisuje localhost w kazdym skrypcie, ktory polaczenia potrzebuje. Wszystko jest OK, phpMyAdmin tez dziala jak nalezy.
Zainstalowalem ostatnio Navicat i chcialem go wykorzystac, ale.. odwieczny problem sie pojawia - nie moge polaczyc, blad 10061.
Nie moge sie polaczyc 'z zewnatrz'. Firewalla nie mam, co moze byc nie tak ? Podejrzewam ze cos w mysqld.ini, przejrzalem od gory do dolu pare razy, ale nie zgadlem co..
Kinool
26.01.2005, 01:29:08
a uprawnienia uzytkownika w mysql?? masz na localhost? moze to jest problemem. zaluz nowego usera i jako hos daj mu % co odpowiada kazdemu hostowi wiec powinienes sie polaczyc z baza z innej maszyny niz localhost
Puciek
26.01.2005, 06:33:51
Opcje polaczen zewnetrznych nalezy ustawic w bazie danych.
rkolida
26.01.2005, 19:38:15
witam ponownie,
dzieki za odpowiedz, ale wszystko o czym piszecie jest okej. to znaczy:
mam usera zalozonego, zalozylem go sobie przez phpMyAdmin i dalem mu % na HOST i wszystkie przywileje na YES. na niego sie loguje z localhosta i ze wszystkimi bazami moge robic co mi sie podoba. ogolnie jest oka.
a tak w ogole to opocz baz zlaozonych przeze mnie jest jedna o nazwie 'mysql'. tam zapelnione (czyli maja jakies dane) sa tylko 2 tabele: 'db' i 'user'.
w 'db' jest mniej wiecej cos takiego (pewnie sie rozlezie ale kumacie o co chodzi no nie):
Host Db User Select_priv Insert_priv Update_priv Delete_priv Create_priv Drop_priv Grant_priv References_priv Index_priv Alter_priv
% test Y Y Y Y Y Y N Y Y Y
% test\_% Y Y Y Y Y Y N Y Y Y
a w 'user' jest cos takiego:
Host User Password Select_priv Insert_priv Update_priv Delete_priv Create_priv Drop_priv Reload_priv Shutdown_priv Process_priv File_priv Grant_priv References_priv Index_priv Alter_priv
localhost mysql_logrotate HASLO-MD5 N N N N N N Y N N N N N N N
% rafal HASLO-MD5 Y Y Y Y Y Y Y Y Y Y Y Y Y Y
wydaje mi sie ze wszystko jest okej. kiedy zalozylem konto 'rafal' i nadalem mu wszystkie uprawnienia, skasowalem zupelnie konto 'root'.
co jest nie tak ?
crash
26.01.2005, 19:56:24
W konfiguracji (zazwyczaj my.cfn) w sekcji [mysqld]:
Kod
#skip-networking
bind_address = adres_ip
rkolida
30.01.2005, 14:28:38
dzieki, to jest wlasnie to.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.