Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Laravel][Rozwiązany] Zmiany w kontrolerze/widoku nie przynoszą zmian
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
adbacz
Dostałem aplikację w spadku po innym programiście, opartą o Laravel. Dostałem za zadanie zmienić to i owo, znalazłem kontroler, znalazłem widok, ale zmiana w żadnym z tych miejsc nie przynosi skutków. Co już robiłem:

1. Wpisywałem byle jakie znaki do kontrolera, by wygenerować błąd
2. Wpisywałem byle jakie znaki do widoków
3. Czyściłem routing - php artisan route:clear
4. Sprawdzałem czy w dobrym katalogu jednem, zmieniając nazwe pliku /public/index.php - tutaj zadziałało, dostałem błąd.
5. Zmieniałem Middlewares - bez efektu

Niezbyt dobrze znam rdzeń tego frameworka, ale czy ktoś mógłby mnie troszkę poinstruować, w którym miejscu, w jakim pliku mógłbym zobaczyć, jakie kontroler jest uruchamiany? Chciałbym zobaczyć przez ReflectionClass jaki jest plik źródłowy zdefiniowanej klasy kontrolera, może aplikacja jest źle podpięta i szuka plików nie w tym katalogu w którym ja patrzę.
r4xz
Ogólnie routingu szukaj w pliku routes/web.php (nowsze wersje) lub app/Http/routes.php (starsze wersje). Jeśli chodzi o widoki to są cachowane w storage/framework/views, polecam w pliku .env ustawić APP_ENV na local i APP_DEBUG na true, wtedy nie musisz się przejmować cachem i możesz śmiało dewelopować smile.gif
adbacz
Dziękuję, już to wszystko mam ogarnięte, cache views też usunięte wink.gif

Chodziło mi o miejsce w kodzie frameworka, w którym jest wywoływany kontroler, a nie lista zdefiniowanych route'ów wink.gif

Problem rozwiązany.

Zmiana serwera i błędnie skonfigurowany opcache. Powodowało wykonywanie kodu z cache nie tego pliku co potrzeba przez co pozostałe pliki pobierały się nie z tego katalogu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.