Potrzebuje pomocy w problemie kodowania znaków. A dokładnie sprawa wygląda tak. Mam bazę z takimi parametrami:
SHOW VARIABLES LIKE 'character_set%'
Kod
character_set_client | utf8mb4
character_set_connection | utf8mb4
character_set_database | latin2
character_set_filesystem | binary
character_set_results | utf8mb4
character_set_server | latin2
character_set_system | utf8
character_sets_dir | /home/mysql55/share/charsets/
character_set_connection | utf8mb4
character_set_database | latin2
character_set_filesystem | binary
character_set_results | utf8mb4
character_set_server | latin2
character_set_system | utf8
character_sets_dir | /home/mysql55/share/charsets/
SHOW VARIABLES LIKE 'collation%'
Kod
collation_connection | utf8mb4_unicode_ci
collation_database | latin2_general_ci
collation_server | latin2_general_ci
collation_database | latin2_general_ci
collation_server | latin2_general_ci
Na każde pole jest ustawiona metoda porównywania utf8_polish_ci
Baza była uzupełniana spod formularza na stronie www z kodowania UTF-8 i dane starej stronie odczytywało bez żadnych krzaków... ale w phpmyadminie wszelkie znaki inne wyświetla w formie krzaków np. 'Ĺ' czy 'Ĺť'. Teraz stworzyłem nowy system i chce cześć danych z tej felernej bazy przekopiować na zasadzie załaduj do formularza i formularzem przesłać w nowej strukturze do nowej bazy (i każdy pojedynczo). Problem polega na tym że dane które z tej starej bazy odczytuje w nowym systemie wyświetlają krzaki jak w phpmyadmin. Jak to otworzyć/przekodować żeby odczytać do bez tych krzaków. Nowy system ma wszystko wraz z baza ustawione na kodowane UTF-8 i utf8_unicode_ci. System postawiony na Laravelu 5.3
Pozdrawiam
OK temat już nie aktualny w końcu odkodowałem to zamieszanie... Jakby ktoś potrzebował na szybko to porostu po połączeniu ustawić kodowanie takie jak jest w starej bazie zaznaczając że kodowanie na www musi byc takie same jak na starej www.