Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony][Symfony3] User input
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
taktojest
Witam,

orientuję się ktoś jak to wygląda w symfony 3, kiedy używamy symfony form i dajemy użytkownikowi możliwość wpisania danych. Czy sa one automatycznie "czyszczone" przez form lub doctrine, czy muszę używać standardowe htmlentities, strip tags itd?

Dzięki za pomoc
ohm
Wszystko co użytkownik wpisze jest 1:1 zapisywane w bazie, a co później przy wyświetlaniu z tym zrobisz, to już jest Twoja sprawa. Domyślnie wyświetlanie też jest 1:1 z automatycznym "escape'owaniem"
https://twig.sensiolabs.org/doc/2.x/api.htm...caper-extension
taktojest
dzięki @ohm, czyli muszę czyścić jesłi nie chcę niepotrzebnych znaków html i innych dupereli, myślałem, że jest to juz jakoś automatycznie robione przez framework
viking
Filtry i walidacja to kwestia użytkownika. FW nie wie co to są za dane i jak mają być użyte.
nospor
Cytat
myślałem, że jest to juz jakoś automatycznie robione przez framework
A niby skad framework ma wiedziec co akuart dla ciebie jest niepotrzebnym znakiem? Bo dla ciebie znaczniki html w tekscie sa nie potrzebne, ale dla innych jak najbardziej sa ok.
taktojest
ok, got it.

Dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.