Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Php nie obsługuje autoryzacji MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
dhmaniak
Mam taki problem. Zainsatlowałem serwer Alacer 2.0, php 4.3.10 i MySQL 4.1 . Serwer i php działa ładnie. MySQL też chyba działa poprawnie. W każdym razie w MySQL Administrator pisze Server is runing. Gdy próbowałem zainstalować forum phpBB wystąpił pewien błąd. Uruchomiłem index.php, wybrałem typ bazy danych MySQL 4.x, następnie wpisałem adres serwera baz danych loclahost, nazwę bazy danych, użytkownika, hasło, skonfigurowałem admina i kliknąłem Zacznij instalację. Wystąpił następujący błąd:
Kod
Warning: mysql_connect(): Client does not support authentication protocol requested by server; consider upgrading MySQL client in c:\forum\db\mysql4.php on line 48
Warning: mysql_error(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in c:\forum\db\mysql4.php on line 330
Warning: mysql_errno(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in c:\forum\db\mysql4.php on line 331
phpBB : Critical Error
Could not connect to the database

Mój kolega który jest użytkownikiem tego forum(Vertical) powiedział że php nie obsługuje autoryzacji MySQL. Jednak sam nie wiedział jak ją włączyć. Czy chodzi o to że php nie obsługuje autoryzacji MySQL?? Jeśli tak to jak włączyć tą autoryzację?? Kolega powiedział że kiedyś podobny temat był na forum. Szukałem lecz nie znalazłem więc napisałem nowy. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi.
huntercs
spróbuj

nie w php tylko z poziomu konsoli wpisz:
  1. <?php
  2.  
  3. SET PASSWORD FOR 'nazwa'@'host' = OLD_PASSWORD('haslo');
  4.  
  5. ?>

lub w php
  1. <?php
  2.  
  3. $sql = 'SET PASSWORD FOR 'nazwa'@'host' = OLD_PASSWORD('haslo')';
  4.  
  5. ?>

host raczej masz localhost

i sprawdz cool.gif

korzystając z okazji zobacczie mój temat TOP10 mam klopot z jednym zapytaniem rolleyes.gif
Vertical
@huntercs: Raczej nie chodzi o to, bo w błędzie jest napisane, że php nie obsługuje hasła MySQL
Damian: Spróbuj ściągnąć Connector/Net 1.0
PS. Sorry, że ci na gg nie przesłałem linka do Connector/Net, ale dopiero co się dowiedziałem, że coś takiego istnieje winksmiley.jpg
huntercs
miałem taki sam błąd po instalacji phpMyAdmin i łączeniu sie z zdalna baza i to pomoglo tiredsmiley.gif

no właśnie php nieobsługuje hasła(rodzaju autoryzacji) mysql'a

to wpisaniu tego powinno dziala (tak bylo u mnie worriedsmiley.gif )

ps. możesz spojrzec na moj temat top10?
Kordzik
Ja tez mam ten problem, mozesz sprecyzowac gdzie ja mam ta linijke wpisac i niby co ona daje (bo wyglada jak zwykle przyporzadkowanie wartosci do zmiannej). Jak ja wpisalem na poczatku skryptu to sie wogle nie uruchomil
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.