Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Błąd nr 127 z obsługi tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
krzemian
Ostatnio mam problem z MySQL'em - co jakiś czas (zdecydowanie za często), php w ogóle nie chce mi się połączyć z niektórymi tabelami. Przy próbie otwarcia zepsutej tabeli w phpMyAdmin dostaję "#1030 - Otrzymano błąd 127 z obsługi tabeli", w manualu MySQL na ten temat jest jedynie "Message: Got error %d from storage engine ", co mi niewiele daje, bo o ile mi wiadomo, jest to angielska wersja tego samego tekstu.

Przypuszczam, że problem wynika ze zbyt częstych operacji UPDATE, INSERT i DELETE, ale zbyt wielkiego nadmiaru danych w bazie nie było, po optymalizacji zawsze było ok.

A może chodzi o to, że podaję do bazy jakieś niebezpieczne dane? Chociaż to też raczej wykluczam, bo magic_quotes mam włączone.

Jakieś pomysły?

EDIT: Przy wywołaniu CHECK TABLE (przez phpMyAdmin) otrzymuję

Cytat
Nie można otworzyć pliku: 'tabela.MYD'. (Kod błędu: 145)
Size of datafile is: 160. Should be: 200

EDIT2: no i kolejny edit:) Teraz patrzę, że ten błąd pojawił się dopiero teraz, po wywołaniu zapytania CHECK TABLE, bo w tej chwili nie mogę nawet odczytać tabeli:/
spenalzo
Hmm to bylo albo FLUSH albo REPAIR - naprawialo blad 127 tongue.gif
krzemian
Jak dawałem repair to usuwało wszystkie rekordy. Ale kichać naprawę, mnie bardziej zależy na tym, żeby ten błąd nie występował, bo jak skrypt wyjdzie z fazy testów to takie coś nie może się powtarzać, zresztą przy wcześniejszych moich skryptach nie otrzymywałem takich komunikatów, bynajmniej nie tak często.
kicaj
REPAIR naprawia 127, ale czasami usuwa ostatnie rekordy!

Blad 127 polega na tym, ze ostatnia akcja (INSERT, UPDATE), byla przerwana albo nie zakonczona! Czesto to wystepuje na slabych komputerach (czyt. ze slaba pamiecia), kiedy restart jest nieplanowany, a zapytanie wydawaloby sie juz dawno dobrze wykonane i zakonczone...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.