<?php $nick = $_POST['nick']; if ($query) { echo(\"<center>W bazie danych jest już użytkownik o nicku <b>\"$nick\"</b>.<br>Proszę wybrać inny nick!</center>\"); } else { $db_connect = mysql_connect($db_host, $db_user, $db_password) or die('<center><br>Nastąpiły nieoczekiwane problemy w połączeniu z bazą danych<br>Proszę spróbować jescze raz!</center>'); mysql_select_db($db_baza, $db_connect) or die('<center><br>Nastąpiły nieoczekiwane problemy w połączeniu z bazą danych<br>Proszę spróbować jescze raz!</center>'); $nick = $_POST['nick']; $haslo = $_POST['haslo']; ?>
Z mojego toku myślenia wynika, że zmienna $query (ta która odpowiada za wyszukanie rekordu) powinna przyjąć wartośc True, lub False. No więc dodałem instrukcję warunkową 'if ($query) (...)' - czyli jeżeli znajdzie podany wcześniej w formularzu nick, to wyświetli komunikat z informacją, że dany użytkownik istnieje już w bazie. Natomiast jeżeli przyjmie wartośc False - czyli nie znajdzie użytkownika, to rejestracja przebiegnie dalszym tokiem rozwoju i użytkownik zostanie zarejestrowany.
Mógłby mi ktoś przedstawić jak to wkońcu jest ?
Pozdrawiam.