Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak powinien wygladac idelany prolog
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
batonik
Interesuje mnie jak powinien wygladac taki wpis i czy przy obecnej technologii korzystac z xhtml 1.1 czy 1.0 chce zeby dokument byl zgodny z xml i byl obslugiwany w miare sprawdnie smile.gif prosze o jakies wskazówki lub linki bo np próby załadowania u mnie zewnetrznego arkuszu stylu metodą
Kod
<?xml-stylesheet type="text/css" href="x.css" ?>
sie nie powiodly sad.gif ciekawi mnie co robie źle . Poprostu chce wiedziec jak powinny wygladac takie wpisy zeby wszystko bylo zgodne ze sobą i z obowiazujacymi standardami
y3ti
Specyfikacja CSS2.1 mowi podobnie jak Ty:

1. <?xml-stylesheet type="text/css" href="bach.css"?>

http://www.w3.org/TR/CSS21/intro.html#q2

Swoja droga nie lepiej narazie pisac w XHTML1.0 strict?
orson
witam ...

może problem jest z początkiem dokumentu ? na samym początku (od 1 znaku) powinna być deklaracja xml ... potem doctype (zgodnie z przykładami z w3.org ... taki mały hint: znak ?> jest zamieniany na "\n" ... więc jeżeli na początku strony masz jakiś kod php to daj w przed ostatniej linijce printa <?xml i doctype (jako 1 print of corz) ....

btw. spotkał się kiedyś kotś z programem który po przetworzeniu strony określi jak będą ją traktować przeglądarki questionmark.gif

pozdrawiam
FiDO
http://css.maxdesign.com.au/listamatic/about-boxmodel.htm

Tu jest napisane jak zachowa sie IE (chyba tylko ona zachowuje sie roznie w zaleznosci od deklaracji?)

Jak widac prolog powoduje wlaczenie quirks mode, a to powoduje, ze niektore skrypty (JS) pisane zgodnie ze standardem zaczynaja swirowac, o czym mialem okazje sie niestety przekonac na wlasnej skorze. Caly dzien prawie szukalem bledu w JS, a sie okazalo ze usuniecie prologu nagle olsnilo przegladarke i zaczela interpretowac kod poprawnie.

edit:
przypadkiem odkrylem jak to sprawdzic w firefoxie... wystarczy wejsc na strone, z menu kontekstowego wybrac "View Page Info" i na pierwszej zakladce jest "Render mode"
sobstel
osobiscie unikam prologu, jak zauwazyl FiDO niektore przegladarki wariują po jego napotkaniu. i skoro wstawienie prologu praktycznie nie przynosi zadnych korzysci dla zwyklej strony www, a moze wrecz zaszkodzic, wiec dla mnie odpowiedz nasuwa sie sama.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.