Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: scisle okreslona dlugosc pola danych-jak zrobic?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
wierus
Witam, potrzebuje na poziomie bazy danych (a nie np php) zrobic tak by komorka miala okreslona dlugosc, np znaki alfanumeryczne od 8 do 15 znakow. char i varchar pozwalaja ustalic tylko gorna granice(przynajmniej z tego co sam wyczytalem). czy jest jakis typ znakowy ktory pozwoli mi nalozyc ograniczenie z dolu? i jeszcze jedno, potrzebowalbym typu, ktory ma scisle okreslona dlugosc np 26 znakow...czy jest to wykonalne w sql?
janek
nie słyszałem o ograniczeniach długości znaków "z dołu". Zazwyczaj sprawdza się to na poziomie aplikacji (czyli np. php), ale jak widzę chcesz koniecznie w bazie. Może napisz do czego Ci to potrzebne.

a co do typu ze ściśle okresloną długością to masz char(26). Nawet jak zapiszesz krótszy string, to zostanie on uzupełniony do 26 znaków.
SongoQ
@wierus W mysqlu tego nie osiagniesz, W innych bazach mozna by bylo kombinowac.
Jabol
a CONSTRAINT?
Jeżeli mysql ma funkcję, która zwraca długość stringa to wszystko jest ok, bo można przecież zrobić
  1. CREATE TABLE tabela (pole character varying(15), CHECK (<span style="font-weight: bold;">strlen(pole)>7));
Tylko za strlen trzeba podstawić mysql'owy odpowiednik tej funkcji
SongoQ
@Jabol Taka skladnia dziala w MySQLu?
Jabol
nie wiem, nie używam mysql. Ale przecież check jest zupełnie elementarnym elemenentem sql'a, mysql powinien go mieć, tym bardziej, że:
Cytat
CREATE [TEMPORARY] TABLE [IF NOT EXISTS] tbl_name
[(] LIKE old_tbl_name [)];
create_definition:
column_definition
| [CONSTRAINT [symbol]] PRIMARY KEY [index_type] (index_col_name,...)
| KEY [index_name] [index_type] (index_col_name,...)
| INDEX [index_name] [index_type] (index_col_name,...)
| [CONSTRAINT [symbol]] UNIQUE [INDEX]
[index_name] [index_type] (index_col_name,...)
| [FULLTEXT|SPATIAL] [INDEX] [index_name] (index_col_name,...)
| [CONSTRAINT [symbol]] FOREIGN KEY
[index_name] (index_col_name,...) [reference_definition]
| CHECK (expr)
Tak mi powiedział manual mysql'owy (nie wiem do której wersji rolleyes.gif tongue.gif ).
A co do odpowiednika funkcji strlen w mysql'u to jest nim funkcja lenght(), więc definicja tabeli wyglądała by tak:
  1. CREATE TABLE tabela (pole character varying(15), ..., CHECK (LENGHT(pole)>7));
FiDO
Szkoda, ze mysql ignoruje ta opcje.. to jest tylko dla zachowania kompatybilnosci, poki co check constraintow nie uswiadczy sie w tej bazie.
Tak wiec zadanie postawione w temacie jest niewykonalne w mysql i kropka. php albo inna baza.
SongoQ
Cytat
poki co check constraintow nie uswiadczy sie w tej bazie.

Nie tylko to sad.gif
Jak zobaczylem post @Jabol to faktycznie uwierzylem.
Z manuala:
Cytat
The CHECK clause is parsed but ignored by all storage engines
Jabol
a tyle razy mi ludzie powtarzali, żebym czytał do końca...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.