Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przeszukiwanie kilku tabel
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Waldek_05
Hello!

Mam w bazie dwie tabele - ankiety i odpowiedzi. W jednej trzymam pytanie i czasy itp, a w odpowiedziach zgodnie z nazwą odpowiedzi.

Chcę stworzyć na swojej stronce index ankiet z natychmiastowym wyświetlaniem najlepszej odpowiedzi. Dotychczas pobierałem id pytania, i osobnym zapytaniem pobierałem odpowiedź, co stwarzalo dodatkowe połączenia z db.

Zrobiłem coś w stylu:
  1. SELECT ankiety.pytanie, odpowiedzi.odpowiedz
  2. FROM ankiety, odpowiedzi WHERE odpowiedzi.ankietaID = ankiety.ID

Ale coś takiego wyświetla mi wszystkie odpowiedzi wraz z pytaniami. Co zrobić?
mike
Cytat(Waldek_05 @ 2005-08-30 12:37:29)
Chcę stworzyć na swojej stronce index ankiet z natychmiastowym wyświetlaniem najlepszej odpowiedzi.

Nie za bardzo wiem co chcesz zrobić.

Co rozumiesz pod pojęciem najlepszaquestionmark.gif Ta z największą ilością odpowiedzi??
Chcesz pobrać najlepszą odpowiedź i pytanie do którego się tyczy??

Możesz wnieść trochę światła winksmiley.jpg
Waldek_05
Znaczy wyświetla się pytanie i poniżej najlepsza odpowiedź - z naj liczbą głosów (pole hits). W zasadzie o taki szczegół to sam będę się martwił, mnie zadowoliłoby chociaż to, żeby wyświetliło się tyle pozycji, ile jest pytań, a nie odpowiedzi i te same pytania.
nospor
Strzelam
  1. SELECT ankiety.pytanie, odpowiedzi.odpowiedz
  2. FROM ankiety, odpowiedzi WHERE odpowiedzi.ankietaID = ankiety.ID
  3. GROUP BY odpowiedzi.ankietaID HAVING odpowiedzi.hits=max(odpowiedzi.hits)

Może coś takiego, ale glowy nie dam bo lekko przymulony jestem. Pozatym jesli to zadziała, to wyswietli tez odpowiedzi gdy kilka bedzie mialo max
Waldek_05
Może ktoś polecic jakiś dobry kurs online, z którego można by się wielu rzeczy dowiedzieć, żebym nie musiał zadawać takich pytań, jak w tym temacie?

Dziękuje nospor za odpowiedź.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.