z gory chcialbym zaznaczyc, ze deklaracje umyslnie zostaly przeze mnie pominiete, zeby zmiejszyc ilosc linii kodu, ale ustawiam xhtml transitional 1.0.
mam problem z zamiana tabelki na divy tak, aby wszystko dzialalo tak, jak wlasnie w tabelce.
kod tabelki:
a to ponizej to jest jak na razie wszystko, co udalo mi sie osiagnac:
<html> <head> <style type="text/css"> table { border-collapse: collapse; } table td { margin: 0; padding: 0 } </style> </head> <body> <table border="0" cellspacing="0" cellpadding="0"> <tr> <td style="width: 500px; height: 100px; background-color: #c0c0c0"> gora1:lewa </td> <td style="width: 200px; background-color: #9a9a9a"> gora1:prawa </td> </tr> <tr> <td colspan="2" style="height: 30px; background-color: #909090" gora2 </td> </tr> <tr> <td style="height: 500px; background-color: #c0c0c0"> srodek1:lewa </td> <td rowspan="2" style="background-color: #9a9a9a"> srodek1:prawa </td> </tr> <tr> <td style="height: 30px; background-color: #909090"> dol1:lewa </td> </tr> </table> </body> </html>
i mam kilka problemow/zastrzezen, z ktorymi nie moge sobie poradzic.
<html> <head> </head> <body> <div style="margin: 0 auto; width: 700px"> <div style="float: left; width: 500px; background-color: #c0c0c0"> gora1:lewa </div> <div style="float: right; width: 200px; background-color: #9a9a9a"> gora1:prawa </div> <div style="clear: both; width: 700px; background-color: #909090"> gora2 </div> <div style="float: left; width: 500px; background-color: #c0c0c0"> srodek1:lewa </div> <div style="float: right; width: 200px; background-color: #9a9a9a"> srodek1:prawa </div> <div style="float: left; width: 500px; background-color: #909090"> dol1:lewa </div> </div> </body> </html>
otoz jak widac calosc umiescilem w zewnetrznym divie, ktoremu nadalem szerokosc i wysrodkowalem. da sie to jakas ominac? nie chcialbym stosowac niepotrzebnych divow.
zarowno srodek1:lewa jak i dol1:lewa maja float: left, w wyniku czego sa obok siebie, ale ich blokowa pozycje wymusilem ustawiajac wszystkich elementom szerokosc. nie chodzi mi tylko o to, zeby dzialalo, ale zeby rowniez bylo poprawnie i optymalnie. jest to dobrze, czy mozna jakos zmienic?
no i najwiekszy jak dla mnie problem - srodek1:prawa. po nadaniu elementowi wysokosci 100% rozciaga mi sie na calym ekranie, a chcialbym, zeby konczylo sie zawsze z linia dolna dol1:lewa. przy czym nie ma miec ustalonej dlugosci, bo bedzie ona sie zmieniala w zaleznosci od ilosc tresci w srodek1:lewa.
bardzo prosze o pomoc, wskazowki ...