Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z Mysql. Nie powiodło się połączenie!
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Mintaj
Przepraszam z góry jeżeli ktoś już pytał o coś podobnego ja niestety nie mogę sobie sam pomóc. sad.gif
W skrócie:
mam bazę z tabelami zaimportowaną z innego serwera, teraz wszystko postawione na Krasnalu 2.7 problem jest z tym ze jak wywołuję stronę pojawia się komunikat jak w temacie wszystkie grafiki widzę dodatkowo jest okienko logowania i gdy wpisuję login i haslo to wyskakuje taki komunikat

Warning: mysql_connect(): Access denied for user: 'root@localhost' (Using password: TAK) in c:\usr\krasnal\www\ksiazki\glowny.php on line 11

Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in c:\usr\krasnal\www\ksiazki\glowny.php on line 13
Problem z Mysql. Nie powiodło się połączenie!

Domyślam się że jest coś nie tak mysql-em. W poradniku pisało coś o edycji my.cnf ale nie bardzo wiem co tam powinienem zmienić a może trzeba coś zmienić php.ini albo jeszcze całkiem coś innego?
php napewno. Działa proszę o radę co powinenem zrobić dopiero się uczę tego temtu.
mhs
z mysql raczej jest wszystko w porzadku

pojawiacy blad oznacza, ze przy polaczeniu sie za baza danych nazwa uzytkownika lub haslo jest nieprawidlowe...
TomASS
Cytat
Domyślam się że jest coś nie tak mysql-em. W poradniku pisało coś o edycji my.cnf ale nie bardzo wiem co tam powinienem zmienić a może trzeba coś zmienić php.ini albo jeszcze całkiem coś innego?
php napewno. Działa proszę o radę co powinenem zrobić dopiero się uczę tego temtu.

Dobrze się domyślasz, że to coś nie tak z mysql, więc php zostaw w spokoju smile.gif Szczególnie jego plik php.ini.
Na początku sprawdź, czy podałeś poprawne hasło i login (w niektórych pakietach Apacha+php+MySQL, hasło roota jest puste). Pokaż linijki 8-14 z pliku glowny.php

Tak jak napisał mistrzunio mhs
Cytat
pojawiacy blad oznacza, ze przy polaczeniu sie za baza danych nazwa uzytkownika lub haslo jest nieprawidlowe...
Mintaj
Podaje te linie ten plik jest w 2 lokalizacjach

C:\usr\krasnal\www\ksiazki
C:\Program Files\Apache Group\Apache2\htdocs\ksiazki

1. <?php
  2.     if(isset($pracownik) && isset($haslo)){
  3.      //Stanowisko,IdKomOrg,Obecnosc,Pracuje,Czytelnik,ZmieniaStatusAkt
  4.      $zapytanie = "SELECT IdUzytkownika,Stanowisko,Obecnosc,Pracuje FROM Uzytkownik WHERE  Naz
    waUz='"
    .$pracownik."' and Haslo=password('".$haslo."') and STATUS='+'";
  5.      $bd_lacz = mysql_connect('localhost','root','root');
  6.      $wynik = mysql_db_query("ksiazki",$zapytanie);
  7.      if((mysql_num_rows($wynik)) > 0)  {
  8.       $aRow = mysql_fetch_array($wynik);
  9. ?>

1. <?php
  2. if(isset($pracownik) && isset($haslo)){
  3.      //Stanowisko,IdKomOrg,Obecnosc,Pracuje,Czytelnik,ZmieniaStatusAkt
  4.      $zapytanie = "SELECT IdUzytkownika,Stanowisko,Obecnosc,Pracuje FROM Uzytkownik WHERE  Naz
    waUz='"
    .$pracownik."' and Haslo=password('".$haslo."') and STATUS='+'";
  5.      $bd_lacz = mysql_connect('localhost','root','root');
  6.      $wynik = mysql_db_query("ksiazki",$zapytanie);
  7.      if((mysql_num_rows($wynik)) > 0)  {
  8.       $aRow = mysql_fetch_array($wynik);
  9. ?>

poprawiam
---
nospor
mhs
Sprawdź w dokumentacji krasnala jakie standardowo jest hasło umożliwiające połączenie się z bazą danych.
Mintaj
phpmyadminie jest root i krasnal
ale czy to oznacza że tego nie wpisałem gdzieś w tych liniach tak się zagubiłem i mam taki mętlik że nie wiem na co mam patrzeć
TomASS
skoro login to root a hasło to krasnal, to co robi:
  1. <?php
  2.  
  3. $bd_lacz = mysql_connect('localhost','root','root');
  4.  
  5. ?>

Nie powinno być raczej:
  1. <?php
  2.  
  3. $bd_lacz = mysql_connect('localhost','root','krasnal');
  4.  
  5. ?>
Mintaj
Zaczynam od podziękowań. Jakiś krok do przodu JEST ponieważ mogę przechodzić do innych zakładek - stron.

Niestety ciągle wyskakuje na początku strony
Problem Mysql nie powiodło się połączenie!

Co prawda niby mogę się zalogować ale wyskakuje

Cytat
Komórki Organizacyjne
[DODAJ NOWĄ KOMÓRK ORGANIZACYJNĄ]

Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in c:\usr\krasnal\www\ksiazki\admkomorg.php on line 22

Brak danych.

a tej linii jest
  1. <?php
  2. if( (mysql_num_rows($result))>0 )      {
  3. ?>

i tak jest z każą zakładką.

jeszcze raz dziękuję za poświęcony czas.

Zapomniałem dodać że poprawiłem tak jak wskazaleś.

Przepraszam jeszcze jedno pytanie ponieważ nie widzę na swoim lanie tych stron czy przypadkiem nie powinienem gdzieś zmienić localhost na swój IP.
SongoQ
Jakies zapytanie sie nie wykonalo, bo mysql_num_rows potrzebuje result z zapytania.
Mintaj
A mogę prosić o wskazówkę na co mam zwrócić uwagę bo nie bardzo wiem siędze z książką i nie wiem na co patrzeć tak jak wcześniej chyba wspomniałem dopiero się uczę dlatego pewnie takie durne pytania zadaje, wiec proszę o łagodny wymiar kary i wskazówkę.
piratt
Problem jest w zapytaniu SQL. Wklej linijke typu:

1. <?php
  2. $result=mysql_query($query);
  3. ?>

oraz ciag $query.
nospor
Panowie, wy czytajcie cały topic a nie ostanie posty. Wyraźnie jest napisane jakie jest zapytanie. mysql_num_rows zwraca blad bo mysql_query zwraca blad.Mysql_query zwraca bląd bo sie ciągle z bazą nie łączy. A wnioskuje to, gdyż autor topicu napisał :
Cytat
Jakiś krok do przodu JEST ponieważ mogę przechodzić do innych zakładek - stron.

Niestety ciągle wyskakuje na początku strony
Problem Mysql nie powiodło się połączenie!

czyli że ciągle nie ma połączenia. No to jesli niema polaczenia to i sie zadne zapytanie nie wykona.
Mintaj
Sz.P. "nospor"

obawiam się że to jest prawda dalej nie mogę połączyć się co prawda po poprawieniu hasła zgodnie ze wskazówką wchodzę na pierwszą stronę i dalej również mogę przechodzić lecz nadal pojawia się ten komunikat.

Zastanawiam się czy mam coś zmieniać jeszcze w php.ini, my.ini, glowny.php czy jeszcze coś innego.
piratt
A mozesz zalogowac sie uzytkownikiem i haslem podanym w skrypcie(root,krasnal) do phpMyAdmina? Jezeli tak to wklej caly kod ktory probujesz wykonac a jezeli nie to ustaw poprawnie usera i haslo..
Mintaj
Tak mogę zalogować się do phpmyadmin wszystko mogę tam robić.

Zaczynam od wejścia na plik glowny.php oczywiście adres itd.
zródło wygląda tak:
  1. <?php
  2. <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
  3. <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
  4.     <head>
  5.         <title></title>
  6.         <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; Charset=ISO-8859-2"/>
  7.         <meta http-equiv="Expires" content="0"/>
  8.         <meta http-equiv="Last-Modified" content="Wed, 05 Oct 2005 18:03:32 GMT"/>
  9.         <meta http-equiv="Cache-Control" content="no-store, no-cache, must-revalidate"/>
  10.         <meta http-equiv="Cache-Control" content="pre-check=0, post-check=0, max-age=0"/>
  11.         <meta http-equiv="Pragma" content="no-cache"/>
  12.         <link rel="stylesheet" href="res/style.css" type="text/css"/>
  13.         <script src="MS_Calendar.js" type="text/javascript" language="javascript"></script>
  14.         </head>
  15.     <body bgColor="#ADD8E6">
  16. Problem z Mysql. Nie powiodło się połączenie!<BR><script language="Javascript">
  17.             window.alert("Użytkownik niezalogowany !");
  18.             </script>
  19.     <TABLE bgcolor="#6499ED" width="100%">
  20.     
  21.         <TD align="center"><H1>Książki</H1></TD>
  22.         
  23.     </TABLE>
  24.     <CENTER>
  25.     <FORM METHOD="POST" ACTION="glowny.php?funct=loguj"><input type="hidden" name="PHPSESSID" value="0b64293d84a7c89d3cbafe9eefdaf448" />
  26.         <TABLE CLASS="boxf">
  27.             <TR>
  28.               <TD>Identyfikator pracownika:</TD>
  29.               <TD align="left"><input type="text" name="pracownik" SIZE="15" MAXLENGTH="35"></TD>
  30.             </TR>
  31.             <TR>
  32.               <TD>Hasło:</TD>
  33.               <TD align="left"><input type="password" name="haslo" SIZE="15" MAXLENGTH="20"></TD>
  34.             </TR>
  35.             <TR>
  36.               <TD colspan="2" align="center">
  37.                 <INPUT TYPE="submit" NAME="execuser" VALUE="Logowanie">
  38.               </TD>
  39.             </TR>
  40.         </TABLE>
  41.     </FORM>
  42.     </CENTER>    </body>
  43. </html>
  44. ?>

wprowadzam uzytkownika i hasło i wchodzę na następną stronę tam gdzie mam odnośniki do dalszych zakładem i wtedy wyskakuje taki komunikat u góry
Cytat
Problem z Mysql. Nie powiodło się połączenie!

Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in c:\usr\krasnal\www\ksiazki\menuStart.inc.php on line 19

a na dole
Cytat
Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in c:\usr\krasnal\www\ksiazki\admkat.php on line 21

i tak jest z kazdą zakładką jak sprawdzam nr lini z komunikatu to wszędzie jest
  1. <?php
  2. if( (mysql_num_rows($result))>0 )      {
  3. ?>

I co tu dalej robić sad.gif
piratt
Hmm.. do testowania ten plik sie kompletnie nie nadaje bo nic w nim nie widac. Poza tym wkleiles nie ten plik. Komunikat o bledzie(z tego co widze) jest pisany za kazdym razem.. i w ogole zero przejrzystosci;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.