Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: -moz a vailidacja
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
pawel_k
czytalem kiedys ze w przegladarkach firefox i mozilla do czasu az css3 nie bedzie oficjalnym standardem i nie zostanie dopracowany mozna uzywac rozszerzen css przedrostkiem
Kod
-moz
i jest to zgodne z obecnym standardem, podobnie jak specyficzne rozszerzenia opery ktore maja przedrostek chyba "-o" ... tymczasem tworze prosta stronke w ktorej zastosowalem rozszerzenia -moz-opacity oraz -moz-border-radius, przepuszczam strona przez vlidatos css i podziwiam bledy:
link

adres strony: link

czy ktos sie orientuje jak to jest tymi rozserzeniami?
revyag
link
Tutaj jest wyraźnie napisane że style nie przejdą przez walidator jeśli użyjesz -moz-opacity
pawel_k
thx za linka...
problem z validatorem rozwiazalem moze nie za ladnie, tzn. oprocz formatowania w osobnym pliku css'a dodaje
  1. <li style="-moz-opacity:0.9;">
a w pliku formatuje reszte... validator nie czepia sie, ale jak w podobny sposob zrobic dodatkowe formatowanie dla li:hover (dokladnie jeszcze wieksze rozjasnienie po najechaniu) ? onMouseOver i podmiana styli za pomoca javascript odpada odpada.
bregovic
pawel_k, albo chcesz zachować zgodność ze standardami albo nie. To co robisz nie jest zgodne ze standardami i tyle. Nie da się iść po środku (well, da się, ale skończysz z jakimś paskudnie wyglądającym kodem - odpuść sobie póki możesz).
pawel_k
wszystkie strony jakie do tej pory tworzyłem były xhtml 1.1 i css valid... tą stroną tworzę (a raczej stworzyłem, został tylko wygląd i teksty, silnik php i pgsql jest gotowy) dla siebie jako manifestacja akcji http://pl.designhappy.org/, jak wspominałem czytałem kiedyś że rozszerzenia mozilli są akceptowane przez validator, stąd moje zdziwienie i pytanie...

oczywiscie aby zachowac zgodnosc w ostatecznej wersji tych rozszerzeń nie będzie, pytam tylko z czystej ciekawości jak to można dalej pchnąć smile.gif
bregovic
Rozszeżenia Mozilli nie są, jak sam widzisz, akceptowane przez walidator(tak samo jak Opery i Microsoftu). Jedyne realne rozwiązanie jakie widzę, to dodawanie tych styli poprzez JS - ale ja bym tego nie robił - dla mnie JS to zachowanie (behaviour), a wygląd to CSS.
Zajec
IE owszem, ma np. filters, ale co Opera wprowadziła sobie niezgodnego ze standardami?
bregovic
Zajec, nigdzie nie powiedziałem że "niezgodnego ze standardami". Opera wprowadziła AFAIR -o-replace, -o-link-source i -o-replace, mogę się mylić (nie bawię się operą).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.